Högsbo Basket var en av föreningarna som fick mest i bidrag. Foto: Bildbyrån

Under måndagen presenterade Riksidrottsförbundet (RF) hur den sista delen av idrottens krisstöd på 500 miljoner kronor har fördelats. Totalt har 3.283 föreningar tagit del av omkring 171 miljoner kronor.

Men enligt RF:s ordförande Björn Eriksson krävs det ett fördubblat stöd framöver.

– Vi har ett bruttobehov på 1,3 miljarder när vi räknar på hur det ser ut det tredje kvartalet, säger han till Dagens Nyheter.

Det var i mars som regeringen meddelade att svensk idrott skulle få ett ekonomiskt stöd på 500 miljoner kronor för att kompensera för de ekonomiska konsekvenserna under pågående pandemi.

Fotboll och ishockey får mest

90 procent av bidraget kommer gå till enskilda föreningar och resterande 10 procent går till förbund och distrikt, enligt RF.
Omkring 272 miljoner kronor kommer gå till elitföreningar och där majoriteten går till klubbarna inom de två största publiksporterna fotboll och ishockey. Drygt 83 miljoner respektive 85,5 miljoner kronor har delats ut till dem. Det presenterades av RF under förra veckan.

Och under måndagen presenterades en lista över hur den sista delen har fördelas ut till idrottsföreningarna runt om i landet.

Totalt får 3.283 föreningar ta del av cirka 171 miljoner kronor, i bidrag som är allt från över 3 miljoner till endast 1.000 kronor. Totalt 693 föreningar som ansökt får dessutom inga pengar alls.

Enligt Eriksson baseras ersättningen utifrån förlusten respektive förening gjort med anledning av inställda evenemang och som ställdes i relation till föreningens totala omsättning.

– Det är ökade kostnader men också bortfall av inkomster, minus kostnadsminskningar i huvudsak. De här principerna står hela idrottsrörelsen bakom. Det är idrotten själv som arbetat fram det här, det betyder att vi har en konsensus. Sedan är det klart att inte alla känner att de fått det de ville ha för de ville ha mera, förklarar han för Dagens Nyheter.

Hela listan hittar du här.

LISTA: Så mycket coronastöd får badmintonföreningarna
LISTA: Så mycket coronastöd får Sveriges basketföreningar

Här är föreningarna som får mest:

  1. Skiljebo Sportklubb: 3 346 000 kr (Fotboll)
  2. Idrottsklubben Brage: 2 569 000 (Fotboll)
  3. Högsbo Basket: 2 295 000 (Basket)
  4. VästeråsIrta Handbollförening: 1 895 000 (Handboll)
  5. Utsiktens Bollklubb: 1 541 000 (Fotboll)

Källa: Riksidrottsförbundet

RELATERADE NYHETER:

Beslutet: Inställda event får inte behålla avgifter
Ännu en cup ställs in – över 100 lag drabbas
Så fördelas krisstödet på 500 miljoner kronor till idrotten
Klart: Stockholm Marathon ställs in