Förtydligandet av vad yrkesmässig idrott innebär. Foto: Bildbyrån

De senaste veckorna har flera regioner tvingats infört lokala restriktioner på grund av den rådande situationen i landet. Det har medfört att all idrott, förutom yrkesmässig idrott, ställs in tills vidare i de berörda regionerna. Barn- och ungdomar födda 2005 eller senare får fortsätta träna.

Smittospridningen av Covid-19 har ökat under hösten vilket har lett till att flera regioner infört lokala restriktioner för att minska spridningen. Folkhälsomyndigheten förtydligar att dessa restriktioner inte avser yrkesmässig idrott. Men vad innebär egentligen yrkesmässig idrott?

Riksidrottsförbundet har tillsammans med FHM definierat yrkesmässig idrott som:
idrott för sådan utövare där idrottsutövningen är den huvudsakliga sysselsättningen och där utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen. Detta oavsett vilken inkomst utövaren har från sin idrottsutövning och i vilken omfattning utövaren också har inkomster från annat arbete eller studier.

LÄS MER OM DE LOKALA RESTRIKTIONERNA

I de regioner där lokala restriktioner förekommer behöver två kriterier uppfyllas för att få utöva idrott.

1. att majoriteten av utövarna i laget har idrottsutövningen som huvudsaklig syssla.
2. att utövarna befinner sig på nationell- eller internationell elitnivå.

Det handlar alltså inte om hur mycket pengar man tjänar på sin idrott. Utan på vilken nivå den utövas på. Förtydligandet av vad yrkesmässig idrott innebär har bland annat lett till att Superettan i basket för herrar pausats då lagen inte anses spela på tillräckligt hög nivå.