Björn Eriksson, RF:s ordförande, vädjar om mer pengar till idrotten. Foto: Bildbyrån

1,2 miljarder kronor. Så mycket bedömer Riksidrottsförbundet (RF) att idrotten har förlorat fram till sista juni. Därmed räcker inte regeringens krispaket på 500 miljoner till idrottsrörelsen.

”Regeringens välbehövliga krispaket på 500 miljoner kronor kommer inte i närheten av att täcka de omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för svensk idrott. Allt mer talar för att vi i juni behöver komma tillbaka till regeringen för ytterligare stöd även för juli och framåt. Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga, men river mycket djupa sår i folkrörelsens ekonomi”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

“Tiotusentals evenemang har ställts in”

RF hänvisar då till en ny undersökning där 3 000 av Sveriges 19 000 idrottsföreningar har fått lämna ut uppgifter om sina ekonomiska konsekvenser under coronakrisen. De uteblivna intäkterna från inställda evenemang uppgår till nästan 850 miljoner kronor, enligt undersökningen.

”Det är tiotusentals evenemang som har ställts in. Allt från internationella tävlingar på yttersta elitnivå till det lilla valborgsfirandet som är och har varit en avgörande intäkt för den lilla föreningen i decennier”, säger Björn Eriksson.

Enligt RF parerar många föreningar sina ekonomiska förluster genom att minska på anställd personal och köp av tjänster. Något som ersätts med ideellt arbete och olika typer av stödinsamlingar.

Tvingas höja avgifter: “Det är oroande”

Samtidigt behöver många föreningar höja sina avgifter för att kunna fortsätta bedriva en bra verksamhet. Något som oroar RF.

“Det är oroande eftersom vi vill att alla ska kunna delta oavsett ekonomiska förutsättningar” skriver RF på sin hemsida.

RELATERADE NYHETER:

Stockholm Open bjuder in till unik match 
Krönika: ”Föreningarna är livsnerven i samhället”
Så har Covid-19 påverkat Sveriges ungdomscuper
Dystra beskedet – Åhus Beach ställs in