Tomma läktare har flyttat idrottspubliken digitalt i allt högre utsträckning under coronakrisen. Det har resulterat i ett rekordstort intresse för livesänd sport på alla nivåer. Ett tydligt bevis är Solidsport som senaste månaden slog rekord i både tillströmning av nya lag och föreningar som sänder och antalet tittare.
– Vi är såklart otroligt stolta över att Solidsport blivit en ny och viktig intäktskälla för så många lag och föreningar runt om i Sverige och Finland, säger Tobias Thalbäck, vd på Solidsport.

Covid-19 har slagit hårt mot idrotten med tusentals inställda evenemang samtidigt som publik förbjudits från alla arenor. Detta har samtidigt drivit på en digitalisering där publik i alla sporter, oavsett nivå, konsumerar idrottsevenemang via livesändningar i allt högre utsträckning. En utveckling som givit Solidsport en ordentlig skjuts de senaste månaderna.

Sett till antalet livesändningar är Solidsport störst i Norden för livesänd sport och hade under 2019 över 45 000 livesända matcher och idrottsevenemang i plattformen. Nu i augusti noterades bolaget för en rekordmånad sett till antalet nya lag och föreningar som anslutit sig till plattformen. Det har också inneburit att Solidsport betalat ut en rekordstor summa till alla svenska idrottsföreningar som livesänder sina matcher och evenemang.

– I startskedet av coronakrisen drabbades vi hårt av att all idrott i princip ställdes in över en helg. Något som sedan vände snabbt i takt med att fotbollen drog igång utan publik. Sedan dess har vi sett en enorm tillströmning av nya lag och ett rekordstort intresse för vår tjänst, säger Tobias Thalbäck VD, på Solidsport.

“Ett stort tryck i både Sverige och Finland”

Under sommaren hade fotbollen uppehåll men då tog andra sporter vid. På Solidsport drog bland annat Svensk Bilsport stor publik med flera tävlingar som lockade tusentals tittare. Samtidigt har tillväxten av nya lag, föreningar, cuper och event som vill börja sända vuxit i rekordhög takt, liksom antalet tittare per sändning.

– Det är ett stort tryck på alla marknader där vi är verksamma och tillväxttalen har varit högre än någonsin. Vi överraskas varje dag över vilken efterfrågan det är från såväl lag och föreningar som vill sända och publik som vill titta, fortsätter Thalbäck.

Den tjänst som Solidsport tillhandahåller är kostnadsfri för den som livesänder. Intäkterna kommer från tittarna och delas mellan Solidsport och den som sänder.

– Vårt attraktiva upplägg genererar just nu intäkter på miljonbelopp till svensk idrott. Samtidigt vet vi att livesändningarna bidrar till minskad smittspridning i samhället då publiken håller sig borta från spelplanerna. Det är vi självfallet oerhört stolta över, avslutar Tobias.

Vill ditt lag eller din förening börja livesända matcher?
Aktivera en kanal här och kom igång direkt!