Utmaningen slutade i ett världsrekord.
När sommarens Partille Cup i handboll kunde sammanfattas så hade man tillsammans med Solidsport livesänt 2 543 matcher från 40 planer under fem dagar.
– En fantastisk känsla. Vi når ut till marknader som vi aldrig nått ut till annars, säger Fredrik Lundgren, försäljning- och marknadsföringsansvarig för Partille Cup.
Som till nästa år tar sikte på en nivå som skulle innebära ännu en ny sprängd gräns.

Foto: Fredrik Aremyr

2019 var ett rekordår för Partille Cup, på alla tänkbara sätt.

När världens största handbollscup för ungdomar fyllde 50 år så kom det 1 400 lag från 52 nationer för att fira tillsammans runt om i Göteborg mellan 1-6 juli.

Vid 40 av planerna stod utrustning från Solidsport, för att livesända matcher och bevara minnen.

Resultatet, det skrev historia.

2 543 matcher gick att se live, och finns i dag lagrade på Partille Cups Solidsport-kanal.

Aldrig någonsin tidigare har så många matcher livesänts från en idrottsevenemang på så kort tid, vilket gör den lyckade satsningen i Partille Cup till en inofficiellt världsrekord.

– Det var en fantastisk känsla. Att vi lyckades med uppgiften vi tagit på oss och att vi dessutom slog ett världsrekord, säger Fredrik Lundgren.

– Jag tyckte inför turneringen att det var galet mycket att gå från de 16 kameror vi hade 2018 till hela 40 filmkameror 2019, men satsningen slog väldigt väl ut. Vi nådde verkligen ut med cupen via livesändningarna.

Sändningarna från årets Partille Cup hade drygt 68 000 visningar och att Solidsports sändningar gett turneringen mervärde, därom råder inget tvivel om, menar Fredrik Lundgren.

Han väljer att lyfta både det mänskliga, och det livesändningarna gett cupen i marknadsföring.

– Först och främst så är livesändningarna ett av de mest kraftfulla sätten att nå ut med marknadsföring kring turneringen.

– Väldigt mycket folk får möjligheten att från tv-soffor runt om i handbollsvärlden ta del av världens största och bästa handbollsturnering, säger Lundgren och påpekar att Partille Cup i somras hade tittare från 85 länder.

– Sändningarna sprider ringar på vattnet, vi når ut till marknader som vi annars inte nått ut till.

– Ser man till den geografiska spridningen så har vi tittare från länder som Japan och Moldavien, länder man annars aldrig förknippar med handboll.

Fredrik Lundgren fortsätter:

– Man tänker på vilken på sprängkraft som det finns i sport, och att världen har blivit liten med teknikens hjälp. Som jag ser det, så kommer man via sändningarna ett steg närmare att anmäla ett lag till Partille Cup. Och servicen innebär att så många släktingar och familjer, som inget hellre vill än åka till Sverige och Göteborg för att se Partille Cup, nu ändå får möjlighet att följa ungdomarna på sitt livs största äventyr.

Solidsports vd Tobias Thalbäck är mycket glad över Partille Cups framgångar med livesändningarna.

– Vår historia visar att vi verkligen gillar utmaningar och i Partille Cup så har vi en partner som liksom Solidsport ständigt jobbar för att flytta gränser för att nå ut med sin sport och sitt budskap, i det här fallet med hjälp av livesändningar världen över. Det här samarbetet har bara börjat och vi ser fram emot att åstadkomma mycket mer tillsammans framöver, säger Thalbäck.

Fredrik Lundgren menar att man snabbt sett effekter från livesändningarna via Solidsport.

– Massor av lag har anmält sig redan till nästa år, bland annat ett lag från södra Marocko. Det är inte något lag som vi haft tidigare, och där kan man tänka sig är en effekt och ett litet exempel på detta.

Med ett lyckat 2019 i ryggen så tar nu Partille Cup ny sats mot 2020 – och målet är då att krossa sitt eget nysatta världsrekord:

Nämligen att livesända samtliga matcher från cupen.

– Jag tror att det är helt rätt väg att gå, att försöka vara så nära hundra procent av turneringen som möjligt. Täcker vi hela turneringen så är det ingen som tvekar på att skaffa sig ett abonnemang. Chansen är då väldigt stor att man får se sin spelare, och då är man mer angelägen om att säkra ett abonnemang,

Samtliga matcher i Partille Cup, det skulle innebära omkring 5 000 livesändningar på fem dagar.

– Det är en otrolig siffra. Men tekniskt sett är vi redan nästan där, och vi har kartlag nya områden i staden för cupen som ska underlätta även för sändningarna. Det här var första året vi gjorde detta i så stor utsträckning och vi vet nu bättre hur vi ska jobba, säger Sebastian Särnblom som fungerar som projektledare för livesändningarna från Partille Cup.

Särnblom avslutar:

– Antalet kameror ska inte innebära en så mycket större utmaning, utmaningen är att ha funktionärer som hanterar kamerorna – och jag skulle säga att utmaningen är mer spännande än oöverstiglig.