Efter stor dramatik kan nu Ashwathi Pillai, 18, kalla sig olympisk mästare.
I en rafflande match i mixad lagstafett vann svenskans Team Alpha över Team Omega med fyra ynka bollar.
– Det här är en väldigt stor framgång för mig då jag ser det som ett avstamp inför senior-OS som kommer i framtiden, hälsar Pillai från från Buenos Aires.
Som tipsar om SolidSports sändningar från svenska Badmintonligan, där alla matcher sänds direkt på solidsport.com/badmintonswe

110-106 blev slutresultatet.

Och när matchen till slut var avgjord sprang Ashwathi Pillai och hennes lagkamrater in på banan för att fira framgången under det pågående ungdoms-OS i Argentina.

– Detta är en fantastiskt bra erfarenhet för mig. Att spela finalen framför en stor publik, att vinna OS-guld, jublar Pillai.

Svenskan spelade både mixed-dubbel och dam-dubbel för Team Alpha, där hennes tränare Boxiao Pan fungerade som coach för för hela Team Aplha, som även innehöll Giovani Toti, Italien, Vannthoun Vath, Kambodja, Maria Deltjev, Bulgarien, Lakshya Sen, Indien, Brian Yang, Kanada, Jennie Gai, USA och Hasini Nusaka Ambalangodage, Sri Lanka.

– Det här är en väldigt stor framgång för mig då jag ser det som ett avstamp inför senior-OS som kommer i framtiden, sammanfattar Ashwathi, som har målet inställt på OS i Tokyo 2020.

Vad har varit roligast med OS?

– Det är jättesvårt att välja det roligaste med OS, för allt har verkligen varit roligt. Men jag skulle nog säga att sammanhållningen av både Team Alfa och i det svenska laget har varit det som jag mest tyckt om, säger Ashwathi.

– Jag är aldrig ensam, jag har alltid någon att umgås med. Det finns så mycket roliga aktiviteter att göra tillsammans här. Dessutom har jag så mycket gemensamt med alla andra idrottare här så det känns bra att dela erfarenheter och tankar samt höra hur de tänker och gör.

Hur ser du på resten av mästerskapet?

– Jag har drygt fem dagar kvar här, då ska jag träna hårt. Men samtidigt ska jag se Buenos Aires, göra alla OS-aktiviteter och heja på de andra svenskarna som fortfarande tävlar.

– Jag har känt att tiden gått alldeles för fort men jag vill utnyttja den tid jag har kvar här på ett bra sätt.

När Ashwathi Pillai är tillbaka i Sverige och hemmaklubben Täby Badminton så kan ni se hennes och lagets samtliga matcher på solidsport.com/badmintonswe

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

Vad är mixad lagstafett?

Samtliga singelspelare vid ungdoms-OS spelar även i lag bestående av åtta spelare med fyra killar och fyra tjejer i varje. Lagen möts i tio matcher där poängen läggs ihop allt eftersom. Det är matcher i singel, dubbel och mixeddubbel. Varje match i ordningen har en fast vinstpoäng att nå upp till. Första matchen går till 11, den andra till 22, den tredje till 33 och så vidare. Har laget förlorat de två första matcherna och ställningen är 22-10 så kan den tredje spelaren fortfarande vända spelet med en lång match så att spelare fyra istället går ut med överläge 22-33. Det första laget som når 110 poäng i den sista matchen vinner.

(Information från Svenska Badmintonförbundet)