Herr- och damallsvenskan tar paus när nya säkerhetsrutiner införs. Foto: Bildbyrån.

Den rådande pandemin och den ökade smittospridningen som skett under hösten gör att SHF agerar. Allt seriespel ställs in fram till jul förutom i de två högsta serierna. Herr- och damallsvenskan pausas dock till 30 november medan nya säkerhetsrutiner ska etableras. 

Sedan de lokala allmänna råden börjat införas har Svenska handbollsförbundet fått anpassat sin tävlingsverksamhet. Under hösten har smittospridningen ökat vilket lett till att SHF blivit tvungna att fatta ett beslut. Allt seriespel från division 1 och nedåt pausas fram till jul. Likaså gäller seriespel för barn- och ungdomshandboll.

– Utvecklingen i samhället går åt fel håll och vi har kommit fram till att det är dags att ta ett mer långsiktigt beslut. Genom att göra det hoppas vi skapa tydlighet och lugn för spelare, ledare, föreningar och distriktsförbund, säger SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg.

“Se över de generella rutinerna”

De två hösta serierna för herrar och damer (Handbollsligan, SHE samt herr- och damallsvenskan) får fortsätta spela matcher under perioden. För att det ska fungera inför man nu nya säkerhetsrutiner för att inte riskera en ökad smittospridning. De nya säkerhetsrutinerna innebär bland annat att varje spelare och ledare kommer att testas för Covid-19 inför varje match. Detta gäller fram till den 22 december.

LÄS MER OM VAD SOM GÄLLER I DIN REGION

– Vi ska arbeta in en rutin för testning av alla spelare, ledare, domare, funktionärer och delegater inför varje match. Vi ska även se över de generella rutinerna och se om vi behöver skärpa dem ytterligare, säger tävlingschef Adam Engström till Solidsport News.

Medan de nya säkerhetsrutinerna ska etableras tvingas däremot herr- och damallsvenskan att ta ett två veckors uppehåll. Pausen gäller bara för seriespel.

– Vi har valt att pausa våra två allsvenska serier fram till den 30 november. Det gör vi för att säkerställa att alla matcharrangemang uppfyller rimliga säkerhetskrav i förhållande till läget i samhället, säger Adam Engström.