En omöjlig match?
Eller en chans att visa upp sig mot högkalibrigt NBA-motstånd lett av stjärnan Dennis Schröder?
Frågar du de svenska talangerna Melwin Pantzar, 19, och Elijah Clarence, 21, inför mötet med Tyskland så är svaret givet.
– Jag är taggad. Alla strävar efter att spela i NBA och det gör jag också, säger Clarance.
– Om det är realistiskt att drömma om NBA? Absolut, säger Pantzar.
Du ser matchen Tyskland-Sverige live på SolidSport söndagen den 11 augusti klockan 18.00.

DU SER MATCHEN LIVE HÄR – SÖNDAG DEN 11 AUGUSTI KL. 18.00

Nästa tävlingsmatch för coach Hugo Lopez och hans Sverige är först i februari 2020, då EM-kvalet rullar vidare.

Men redan nu på söndag väntar ett kittlande möte med världsnationen Tyskland som laddar inför kommande VM. En träningsmatch, men för några av Sveriges spelare också en chans att få drömmar infriade och möjligheter att mäta krafterna med svårast tänkbara motstånd i Europa.

Tyskland kan nämligen matcha en handfull NBA-stjärnor, där den störste är Dennis Schröder – point guard för Oklahoma City Thunder.

Ett möte som framför allt landslagsdebuterande Melwin Pantzar ser fram emot.

– Det här är något väldigt stort och viktigt för mig. Jag hade inte kunnat tro det här när jag var liten, att få göra landslagsdebut som 19-åring. Jag ser framför allt fram emot att spela mot Dennis Schröder, säger Pantzar utan minsta tvekan i rösten..

Han är point guard, spelar i NBA – så jag vill se hur jag kan matcha upp mot honom

Pantzar fick i fjol fick speltid i världslaget Real Madrid, där även svenske Jeffery Taylor återfinns, och 19-åringen erkänner att han känner till att han numera finns på NBA-scouternas radar.

– Det är det alla basketspelare kör för, att komma till “the League”, konstaterar Pantzar utan att tveka.

Känns det realistiskt?

– Ja, absolut!

21-årige Elijah Clarance fick taket att lyfta på Baltiska Hallen då han på hemmaplan bland annat vräkte i en monsterdunk i EM-kvalet mot Danmark tidigare i år. Den spektakuläre guarden från Norra Sofielund i Malmö har blivit en favorit för många unga svenska basketspelare – och det finns ingen oro i rösten när Frankfurt-proffset talar om det kommande motståndet:

– Jag är riktigt taggad. Att få gå upp mot NBA-spelare är alltid en utmaning och jag tror att det kan vara bra för oss inför EM-kvalet. Det kan bara vara till vår fördel.

Handlar det om att de – de tyska NBA-proffsen – är någonstans där du vill vara i framtiden?

– Ja. Hundra procent. Det är självklart något jag strävar efter, och jag tror det är något alla strävar efter, säger Clarance.

Coach Hugo Lopez ser matchen mot Tyskland som en nyttig värdemätare för ett svenskt landslag vars mål är att kvalificera sig för EM-slutspel:

– Det här är en viktig vecka för oss och den här matchen passar mycket bra som avslutning nu på söndag. Att få möta en stormakt inom europeisk basket kommer att ge oss perspektiv: vad behöver vi göra för att utvecklas och bli bättre framöver.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com