Vi skryter gärna och med all rätt över våra ligor på Solidsport. Men där finns något jag tycker om ännu mer. Kolla in bilden som hänger med den här krönikan, och du ser en av tjänstens allra finaste egenskaper.

Livesänd matcher och fyll lagkassan – aktivera ditt lag på Solidsport

Pojken sitter ihopkurad i soffan, omsluten av en skön filt. Man får känslan av en lugn helgmorgon i december och så som i miljontals svenska hushåll står TV:n givetvis på.

Trots att ansiktet är bortvänt så kan man ana att blicken är koncentrerad.
Full fokus på sändningen. Är det Vinterstudion månne? Premier League? Eller SHL-hockey?

Nä, inget sånt. Något mycket bättre.
Killen som myser med en fotograferande förälder i soffan den här lediga morgonen ser en repris av sina egna prestationer i hockeyrinken, matcher som tidigare livesänts på Solidsport. Instagram-texten (som jag gissar är skriven av den fotograferande föräldern) lyder:

“Världens bästa grej! Kollar in gårdagens matcher och lär av både misstag och fina grejer”.
Och det är ju faktiskt världens bästa grej.

Det är härligt att se sig själv på tv, och det är givet att man kan utvecklas genom att studera sig själv på planen. Kanske acceptera tipsen från coachen som man tidigare fnyst åt när man nu faktiskt ser att tränaren kanske inte var helt snett på det ändå.

Solidsport som coachverktyg är något som emellanåt glöms bort en smula då snacket oftast och logiskt nog handlar om delaktighet och viktiga pengar som tjänas in till lagkassan.

Men det är bevisligen utvecklande.
Och det är väldigt roligt.

Själv coachade jag Rotebro IS P03:s fotbollskillar förra säsongen, och våra fantastiska 16-åringar svarade för en grym säsong. Vi spelade underhållande och snabb fotboll där hela truppen var involverad, vi öste in mål och vann till slut den tuffa serien i S:t Erikscupen.

Ändå stod jag under inledningen av säsongen – utan undantag – på helspänn vid sidlinjen, och inte sällan med en kritisk blick (trots framgångarna). Så när jag kom hem nån timme senare och kollade igenom matchen på vår Solidsport-kanal så skämdes jag nästan lite grand.

En del Rotan-mål var ju sanslösa produkter av hårt lagarbete, fantasifullt spelsinne och fin teknik.
Försvarsspelet, som jag givetvis hojtat mig hes över, var oftast klokt och vattentätt.

Jag fick via repriserna en helt annan bild av mina spelare och vårt gemensamma jobb, och det gjorde det enklare att skruva på små saker här och där under resten av säsongen.

Det hjälpte mig också att hålla det egna humöret uppe – ja, det fick mig att strunta i att häva ur mig onödig negativ kritik och istället se godbitarna och effektiviteten i vårt spel.

Det gjorde mig till en bättre tränare.
Och att få dela ett mål eller en höjdpunkt från eftermiddagens match vid middagsbordet tillsammans med min Nils, 16 – ja, det är bland det bästa jag varit med om.

Livesänd matcher och fyll lagkassan – aktivera ditt lag på Solidsport

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com