Att bredd- och ungdomsfotboll filmas i allt högre usträckning kan ha en positiv effekt i arbetet mot matchfixning. Foto: Bildbyrån

Livesända matcher har inte bara hjälpt breddidrotten skapa nya intäkter under coronapandemin. Det kan även ha en sanerande effekt på matchfixning. Det menar Martin Ingvarsson, domarcoach på Svenska fotbollförbundet.

Svensk fotboll har ett växande problem med matchfixning och som sträcker sig allt längre ner i divisionerna. Något som blivit särskilt tydligt under coronapandemin med flera miljonspel på träningsmatcher i divison 5 och 6.

– Det är ett fruktansvärt problem och där vi alla måste göra det vi kan för att stå emot, säger Martin Ingvarsson, domarcoach på Svenska Fotbollförbund (SvFF) i en intervju med Sveriges Radio.

“Filmande matcher gör det lättare att upptäcka fel”

Men att allt fler breddmatcher och ungdomsfotboll har börjat livesändas via Solidsport eller andra aktörer menar han kan bli ett bra hjälpmedel i kampen mot att få bot på problemet.

– Om matcherna filmas blir det såklart lättare att upptäcka om händelser ser misstänksamma ut. Det skulle jag säga är en positiv effekt av att flera matcher på fler nivåer har börjat livesändas.

Solidsport har också upptäckt att livesändningar av matcher kan bidra till en bättre stämning, både på planen och på läktaren.

– Vi får höra av allt fler föreningar att livesändningarna har förbättrat miljön för alla inblandade. Olämpligt beteende från såväl ledare, föräldrar och spelarna har helt enkelt minskat när matchen filmas. Vi har också varit med om fall där just inspelningen av matchen har varit värdefulla bevis mot olämpligt beteende, förklarar Tobias Thalbäck, vd på Solidsport.