En unik talang som Sverige inte sett på årtionden.
Tonåringen utan nerver som ska pumpa blågult liv i pingisen igen.
Va, känner ni inte till Truls Möregårdh, 16?
Fråga då Jan-Ove Waldner. Eller Jörgen Persson.

– Skriv nu att jag stöttar och tror på honom oerhört mycket. Att han verkligen är något extra. Och skriv att jag kommer att följa livesändningarna. Vilket lyft för svensk pingis!

Rösten i den andra luren är en av svensk idrotts mest kända, men också en av de mest svårjagade.

Men när hans sport behöver honom, då ringer han upp. Som den här fredagskvällen i september. Och den svårhittade rösten är fylld av förhoppning och förväntan.

Jan-Ove Waldner spelade sin sista elitmatch för Spårvägen som 50-åring 2016, men intresset och kärleken för pingisen har inte svalnat. När han inte ser ligamatcher live så brukar han vanligtvis följa resultaten i omgångarna av Pingisligan, poäng för poäng, via telefonen.

Tills nu.

Det nya avtalet mellan SolidSport och Svenska Bordtennisförbundet innebär att, med start den här säsongen, samtliga matcher i ligan att sändas live. Det betyder också Truls Möregårdhs alla matcher.

– Riktigt kul, men jag har redan koll på Truls. Bra koll, säger J-O snabbt. Jag såg matcherna på nätet när han slog kineserna på JVM och tog silver för två år sen. Och han var två år yngre då. Alltså, kan man slå de där kineserna så är man något extra.

Waldner blir tyst ett tag, innan han fortsätter:

– Det kan bli bra drag på pingisen i Sverige om han kommer upp nu.

I en annan del av Sverige funderar Sveriges pingisframtid över jämförelserna med världens bäste bordtennisspelare genom tiderna.

– Det kan vara lite jobbigt ibland, han var ju riktigt stor. Men mest är det kul, det är motiverande, säger 16-årige Truls Möregårdh med skön småländsk dialekt.

Och han tillägger:

– Jag kan se vissa likheter oss emellan, mellan J-O och mig. Det måste jag erkänna.

Vilka då?

– Det är i spelet mest. Vi har väl lite samma backhand, lite samma tänk när vi spelar. Han var väldigt smart, mycket feeling och han testade nya grejer. J-O är absolut en förebild, säger Möregårdh.

Under uppväxten i Hovmantorp spelade han även fotboll och tennis, men redan som tioåring landade fokus helt på pingisen.

– Då vann jag Euro Mini Champs för min ålder, och kände att jag kunde nå toppen.

Sedan dess har han bland annat vunnit JVM-silver, JEM-silver och tonåringen var även med i Sveriges succélag som nyligen knep ett sensationellt brons i lag-VM för seniorer på hemmaplan.

– Nu känner jag själv att jag vill slå mig in bland seniorerna. Slå mig in i toppen och slå mig i landslaget. Nu ska jag spela EM och göra bra ifrån mig. Jag har någon juniortävling kvar, men sen blir det seniortävlingar. Jag vill nå toppen och jag vill nå toppen snabbt, säger Truls beslutsamt.

J-O Waldner tror att supertalangen har en bra chans att göra just det.

– Det är svårt att jämföra oss två, men det var väl bara jag, Erik Lindh och Jörgen Persson som vann lika mycket i hans ålder, säger J-O, och fortsätter: Han är annorlunda. Alla spelar annars likadant i dag. Det är kraftpingis, det ingen finess med de större bollarna som introducerats. Finessen har försvunnit. Men Truls är ingen maskin. Han spelar en smartare pingis. Han vågar ta fajten, han är inte rädd för någon.

Just den mentala styrkan är en egenskap som även imponerat på Waldners världsmästarkollega Jörgen Persson.

– Truls gör överraskande grejer vid rätt tillfällen. Vid 9-9 i avgörande set till exempel, som överraskningsmoment. Han vågar göra de där grejerna, säger Persson, som annars tycker Möregårdh mer liknar den vitryske giganten Vladimir Samsonov till spelet.

Själv säger Möregårdh:

– Jag jobbar mycket med det mentala, för jag var inte bra där när jag var yngre. Det var mycket ilska, jag blev väldigt arg. Många racketar har rykt, säger Truls och erkänner:

Pappa tyckte det var lite överdrivet och lite pinsamt och jag fattade till slut, att det håller inte.

– Jag måste hålla i humöret för att slå de bästa.

Både Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson är övertygade om att Truls Möregårdhs framtid kommer att spenderas i toppen av pingisvärlden.

– Potentialen är Europamästare och topp tio i världen. Truls kan utmana kineserna och japanerna i framtiden och i Europa kan det väldigt snabbt framåt, säger Persson, och fortsätter:

– Det är väldigt efterlängtat. Om det är en ny Waldner eller ny Persson, det spelar ingen roll, vi behöver någon som tar sig till världstoppen. Det var länge sen vi hade en sån spelare.

J-O Waldner avslöjar också att han gärna jobbar ihop med den unge supertalangen för att hjälpa Truls mot den absoluta världstoppen.

– Jag tror oerhört mycket på honom, och försöker få över Truls till vårt stall. Byter han och spelar med Donic, så finns det stor chans att jag försöker hjälpa till. Jag skulle vilja se honom här och vi har pratat lite löst om det redan, säger Waldner.

Någon press känner dock inte Truls Möregårdh av.

– Nä, ingen press. Jag fattar att kollegor och folk tänker så. Men jag tränar bara på bra, jag vill verkligen det här – och jag hoppas det räcker långt. Jag är glad över att folk tror på mig.

Har du någon förebild?

– Pappa. Han hjälper mig mycket, stöttar mig. Han är riktigt skön och jag ser mycket upp till honom.

En gemensam känsla hos pingisfamiljen är glädjen över att man nu kommer att kunna se matcherna från Pingisligan live på SolidSport framöver.

– Det betyder väldigt mycket. Det kommer betyda att fler kommer att se matcherna och jag hoppas på en liknande effekt som i fotbollen. Med mycket tryck, mycket publik som kan ge luft under vingarna för pingisen, säger Truls Möregårdh.

Och veteranen Waldner stämmer in:

– Det här ska bli väldigt roligt, och det är något svensk pingis verkligen behöver. Som sagt, det kan bli bra fart på svensk pingis nu!