Tobias Thalbäck, vd Solidsport, uppmanar till fortsatt hänsyn för nuvarande restriktioner. Foto: Solidsport & Bildbyrån

Det är för tidigt att fylla idrottsplatser med publik.
Det är för tidigt att slappna av och för tidigt att glömma bort vad restriktioner innebär, skriver Tobias Thalbäck, vd på Solidsport.

KRÖNIKA. Sommaren går mot sitt slut och hösten är i antågande. En årstid som varit minst sagt annorlunda, precis som året i helhet, och som präglats av stora prövningar för hela idrottssverige. På Solidsport minskade antalet sändningar med över nittio procent på bara några dagar i samband med Covid-19 och dess hänsynslösa framfart.

Detta blev givetvis ett hårt slag för oss men går naturligtvis inte att jämföra med alla föreningar som förlorat enormt mycket pengar de senaste månaderna. Inställda cuper, besvikna ungdomar och ett allmänt dystert läge som det verkade då.

“Senaste tiden har vi nåtts av flera rapporter om idrottsplatser med massor av människor som verkar ha glömt bort vad restriktioner innebär”

Innan sommaren började vi se en vändning i samband med att ungdomsfotbollen öppnade upp och sedan dess har sporten kommit igång på allvar, om än utan eller med begränsad publik. I helgen som gick sändes över 3000 matcher på Solidsport och nästan 70 000 personer kunde följa sitt favoritlag, se sin rallytävling eller tennisturnering, följa sitt barnbarn på fotbollsplanen och mycket mera.

Livesändningar ersätter inte fullt ut känslan av att ha publik på plats men vi lever i annorlunda tider och det gäller att göra det bästa av situationen. Framför allt måste vi säkerställa att idrotten kan fortsätta på seniornivå men kanske ännu viktigare att barn och ungdomar kan hålla igång sitt idrottande.

Det är därför med viss oro jag skriver denna text. Senaste tiden har vi nåtts av flera rapporter om idrottsplatser med massor av människor som verkar ha glömt bort allt om vad restriktioner innebär. Därför vill jag uppmana alla föreningar till att fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och göra sitt yttersta för att hålla publiken borta.

“Vi varken vill eller kan förvänta oss att ideella föreningar kan “vakta” varje idrottsplats för att undvika nya utbrott av Covid-19″

Nu kanske ni tycker att jag talar i egen sak eftersom Solidsport och våra branschkollegor “tjänar” på att publiken måste stanna hemma och så är ju faktiskt fallet. Precis på samma sätt som Amazon och Zoom skördar stora framgångar på e-handel och videomöten. Men vi har kontakt med hundratals föreningar varje vecka och en ny nedstängning av idrotten skulle slå extremt hårt mot en redan hårt ansatt verksamhet.

Därför hoppas jag att all publik, oavsett om det är föräldrar eller supportrar, ser till att följa alla rekommendationer och instruktioner som kommuniceras ut via våra föreningar. De allra flesta som arbetar inom idrottssverige gör det ideellt. Vi varken vill eller kan därför förvänta oss att dessa föreningar ska kunna “vakta” varje idrottsplats för att undvika nya utbrott av Covid-19. Dessa personer gör mer nytta när de tar hand om våra ungdomar och ser till att de kan fortsätta med sina matcher och träningar under hösten.

Förr eller senare kommer publiken kunna komma tillbaka till våra idrottsplatser och arenor. Då har också förhoppningvis många föreningar lyckats skapa ytterligare en intäktskälla via livesändningar. Antingen via Solidsport eller någon annan aktör.

Det är trots allt bredden och volymen inom idrottssverige som är grunden för all verksamhet. Nu ser vi fram emot fartfylld idrotts-höst med många härliga matcher, event, upplevelser och minnen som sparas för all framtid. Men vi gör det med fortsatt största hänsyn för alla publikrestriktioner och rekommendationer som är till för att skydda oss.

Idrotten har inte råd att börja slappna av. Därför måste publiken fortsätta stanna hemma samtidigt som vi alla måste hjälpas åt att ta ansvar. Glöm inte det.

Tobias Thalbäck
VD, Solidsport