Den 43:e upplagan av Eken Cup blir speciell.
För första gången så kommer samtliga matcher från den klassiska handbollsturneringen att livesändas i samarbete med SolidSport.
– Det här ger oss flera nya dimensioner, bland att kan föräldrar och släktingar till våra internationella deltagare nu följa sina barn eller barnbarn, säger cupgeneralen Magnus “Manke” Birath.

Han började som springpojke under turneringens första år, 1976.

“Manke” Birath var då ansvarig för att resultatlapparna från fem banor snabbt levererades till sekretariatet.

Det där skulle alla medlemmarna i klubben göra under en dag, men gjorde man det under två dagar då fick man också gratis lunch under samtliga cupdagar. Så det gjorde man ju, säger “Manke” och garvar.

Tjugo år senare fick han frågan om han ville vara med och bestämma lite mer kring en cup med omkring 250 lag och som då var på nedgång.

– Jag hade en del punkter som jag hade funderat över några år och som jag ville få igenom. Så blev det och jag tackade ja, säger “Manke”.

Spola fram klockan ytterligare sisådär tjugo år och de anmälda lagen hade nära nog fördubblats (445 lag) under fjolårets upplaga på Gubbängsfältet. Och när cupen nu ska avgöras för 43:e gången så blir det med en ny kittlande ingrediens.

Samtliga matcher – omkring 1 500 stycken – från Eken Cup kommer nämligen att livesändas i samarbete med SolidSport, och det är ett utvecklingssteg som “Manke” Birath anser ger Eken Cup flera nya dimensioner.

– Våra förhoppningar är: att föräldrar och släktingar i till exempel Finland, som inte kan åka med till Sverige, kan ta del av matcherna som barn eller barnbarn spelar under turneringen, börjar “Manke”.

– Sen hoppas vi att det blir någon form positiv kommunikation och en positiv exponering av cupen, och nu kan ju klubbarna gå in på SolidSport och hämta hem matcherna i efterhand. Man kan ha dem som ett lyckligt minne, men man också använda matcherna för teknik- och taktikgenomgång.

Frågar man “Manke” Birath vilken hans favoritstund är under en hektisk Eken Cup, då dröjer svaret någon sekund.

Och det är en smula spretigt.

– För mig är det början på dagen. Klockan 06.00 på fältet, när det är helt tyst en solig sommarmorgon. Det är den bästa stunden, innan det verkligen drar igång, säger “Manke”.

– Sen drar ju allt igång, och då är det punktligheten jag gillar. Spelschemat, där alla matcher sätter igång samtidigt. Det klickar aldrig och det är aldrig förseningar.

Vad är då det unika med Eken Cup?

– Det är det eventmässiga, att alla planer finns på ett och samma fält. Och massan av människor, deltagare och besökare, som upplever Eken på det lilla området. Det är unikt, börjar “Manke”.

Sen jobbar vi verkligen med bredd, vi har det som en värdegrund. Alla ska få möjlighet att spela handboll på Eken Cup.

Han fortsätter:

– Vi är också unika med att vi jobbar med FN:s barnkonvention, trygghet och säkerhet är oerhört viktigt för oss. När vi hör att ledare eller föräldrar inte beter sig okej, då kallar vi till oss dem och har ett samtal. Sen ringer vi ordförande i den föreningen och berättar om samtalet. Det är också unikt.

Har du någon favoritspelare genom åren?

– Alltså, Härs&Tvärs-handbollen med funktionshindrade, när de spelar på lördagen på konstgräset…, den glädje de visar är ju en symbol för hela Eken Cup, säger “Manke” Birath.

– Sen finns det ju många spelare som gått vidare till landslaget, det är klart. Staffan Olsson är en sån, och det ät en favorit med hela sitt register. Hur han hanterade sin karriär. Det är en stor idrottsman.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com