Henrik Larsson, 47, är tillbaka i svensk fotboll.
Inte på det sättet han tänkt sig, men med ett helhjärtat stöd åt den pressade Ängelholms FF-tränaren Alexander Tengryd.
För SolidSport News berättar nu Larsson exklusivt varför han hoppar på uppdraget som obetalt bollplank i division 1-klubben som kämpar för att undvika nedflyttning.
– Det är personen “Alex” jag vill stötta, för jag vet hur ensamt det kan vara i de här lägena, säger Larsson.

Det var under onsdagen som nyheten slog ner i fotbolls-Sverige.

Henrik Larsson är återigen tillbaka i svensk fotboll, den här gången för att hjälpa Ängelholms FF – och före detta kollegan Alexander Tengryd.

– “Alex” sökte mig i måndags och frågade om jag var intresserad av att hjälpa till. Då sa jag: “Låt mig tänka på det, jag hör av mig i morgon”. Och det gjorde jag, börjar Larsson.

– Jag jobbade med “Alex” i Helsingborg och det är en intressant ung tränare med många goda idéer. Nu ställde han frågan och det är klart, kan jag hjälpa honom med något så ställer jag upp.

Larsson vill dock vara mycket tydlig med en sak:

– Det är “Alex” som bestämmer allt, och jag är bollplank. Jag kommer att närvara på träningar och en del matcher. Vi kommer att diskutera olika saker före och efter träningar och vi kommer även att diskutera matchsituationer. Men det viktiga är att man förstår att det är “Alex” beslut allihopa. Jag kan komma med input, men det är “Alex” beslut.

Larsson fortsätter:

– Därför blir det här också den enda intervjun jag gör.

Läget är jobbigt för Ängelholms FF i division 1, där man befinner sig på kvalplats för närvarande.

En tuff situation som Henrik Larsson upplevt tidigare.

– Det är klart att det inte är det optimala läget, samtidigt har jag mycket erfarenhet av den delen också från tidigare uppdrag. I Landskrona Bois, i Falkenberg och i Helsingborgs IF, där det tyvärr inte gick som jag ville, säger Larsson.

– Men det är framför allt personen “Alex” som jag vill stötta. Jag vet hur ensamt det kan vara i de lägena, även om han även har Leif Troedsson och Peter Swärdh i organisationen. Men en person till kan ta bort en del av bördan från axlarna.

Vad har du lärt dig från de utsatta lägena du befunnit dig i med dina tidigare klubbar?

Att behålla lugnet. Ska man göra en förändring så får det inte bli för mycket. Och jag ska från min sida och min roll försöka tillföra så mycket energi som det går, försöka sprida glädje. Förhoppningsvis kan jag även kommer med tips och råd till spelare i olika positioner, säger Larsson.

Efter att ha följt dig efter tiden i Helsingborgs IF så känns det oväntat att se dig i svensk fotboll igen, även om det inte handlar om att vara tränare utan som ett bollplank till Alexander Tengryd?

– Ja, kanske. Jag har fått en del anbud, men om vi tar utomlands så måste det vara rätt ur många aspekter. Hur klubben är skött, vad är det för ägare, vad är det för president. Hur man ser långsiktigt på saker, och vad klubben vill. Den klubben har inte riktigt kommit ännu.

– Nej, det här var inget jag själv trodde skulle hända, men “Alex” tror jag på. Då ställer jag upp. Och jag har inget kontrakt med Ängelholm, och jag tar ingenting betalt.

Så telefonen har inte varit tyst sedan du lämnade Helsingborgs IF?

– Definitivt inte. De första tre-fyra månaderna var det ganska tyst, men sen tog det fart. När jag tackade ja till detta (med Ängelholm) så fick jag två andra erbjudande dagen efter som kanske blir av längre fram.

Hur är ditt liv just nu?

– Livet är bra. Jag har jobbat en del på tv utomlands, både med Champions League och VM i Ryssland. Nu är jag på väg hem efter Champions League-matchen mellan Tottenham och Barcelona. Det blir mycket resa, både privat och i jobbet.

– Men livet är bra!

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com