Inställda midsommarfiranden slår hårt mot idrottsföreningar i Östergötland. Foto: Bildbyrån

Inställda cuper, matcher och motionslopp har skapat stora ekonomiska hål för många av landets idrottsföreningar – men även inställda midsommarfiranden. Det rapporterar RFSISU i Östergötland.
“Föreningens midsommarfirande omsätter cirka 110 000 kr med en vinst på ca 60 000 kr. Med andra ord är det en jätteviktig intäktskälla” säger bland annat Jörgen Lööw, ordförande i IFK Wreta Kloster.

Midsommarfiranden i Östergötland brukar ge rejäla tillskott i föreningarnas kassor. Pengar som sedan återinvesteras i tusentals idrottande barn och ungdomar och deras möjligheter att åka på cuper, träna på konstgräs, köpa in material och annat.

Resultatet av att årets midsommarfirande blev inställt på grund av restriktionerna för Covid-19 och pågående pandemi har därför inneburit stora ekonomiska konsekvenser. Det rapporterar RFSISU i Östergötland.

“Detta hål i kassan blir svårt att fylla då evenemang är en stor del av föreningars sätt att tjäna pengar” skriver man på sin hemsida.

“En jätteviktig intäkt”

Flera föreningar i Östergötland har intygat om stora intäktsbortfall på grund av inställda midsommarfirande. IFK Wreta Kloster förlorar omkring 60 000 kronor och samma gäller Åby IF som förlorar mellan 50-75 000 kronor.

“Det är en viktigt inkomst för hur ekonomin går ihop på ett år. Den pusselbiten gör att vi kan satsa och utvecklas för att fortsatt vara attraktiva för våra medlemmar. Vi har fått ta del av kompensationsstödet som precis delats ut. Självklart är det till stor hjälp, annars hade vi inte klarat verksamheten, men det täcker långt ifrån allt” förklarar Håkan Fridén, Kanslichef Åby IF

“Midsommarfirandet är en jätteviktig intäktskälla. Det är bland annat ifrån denna intäkt vi planerar vår verksamhet och investeringar. Avsaknaden av ett större eget kapital och ett intäktsbortfall som ett inställt midsommarfirande är tufft. Det måste ersättas med nya intäkter, vilket inte är lätt i dessa tider” säger Jörgen Lööw, ordförande i IFK Wreta Kloster.