Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

På grund av situationen som uppstått i samband med coronavirusets spridning har Svenska Ishockeyförbundet sett över licensreglerna inför kommande säsong. Nu har man beslutat att kravet på eget kapital slopas 2020/2021.
– Det är både ett viktigt och nödvändigt beslut som tagits, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, till SVT.

Hockeysäsongen fick ett minst sagt abrupt slut i mitten av mars när det omtalade coronaviruset slog ner med all sin kraft i Europa och Sverige.

Något som ledde till att såväl SM-slutspelet och all annan tävlingsverksamhet ställdes in, vilket drabbade många klubbar som tappade tunga publikintäkter.

Därför har Svenska Ishockeyförbundet valt att se över licensreglerna inför kommande säsong. Under onsdagens förbundstyrlesemöte kom sedan beskedet att kravet på eget kapital inte kommer tillämpas vid licensprövningen inför säsongen 2020/2021.

– Situationen i många föreningar, på elitnivå, är väldigt ansträngd ekonomiskt. Dels utifrån situationen med snabbt avslutad säsong. Då har det varit viktigt för oss i förbundet med att tydligt signalera att kravet om eget kapital så prövar vi inte det. Så att föreningarna kan fokusera på sitt eget arbete inför säsongsstarten, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Klubbarna måste lämna in handlingsplan

Beslutet gäller än så länge bara för kommande säsong samtidigt som klubbarna fortsatt kommer ha krav på sig. Samtliga föreningar i såväl SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer i samband med licensprövning få lämna in en handlingsplan för säkerställa föreningens likvididet.

– Det känns viktigt för oss i förbundsstyrelsen att det finns en prövning, men däremot kommer själva ekonomikravet på eget kapital inte att prövas i år. Däremot kommer alla föreningar att behöva skicka in underlag med bokslut och annat. Regeln om att man inte får befinna sig på obestånd per den sista april att finnas kvar. Det blir en form av licensprövning, men prövningen av eget kapital kommer inte att ske, avslutar Larsson.

RELATERADE NYHETER:

Hockeyettan: ”Klubbarna har förlorat 40 miljoner”
Förbundet kan ändra ekonomiska kraven
“Dags att växa upp – nu måste idrotten ta ansvar”
Idrotter larmar om domarbrist: ”Är jätteorolig”