Foto: Bildbyrån

Hockeyettans klubbar blöder ekonomiskt. Att årets säsong ställdes in i förtid har inneburit stora förluster på 40-50 miljoner kronor. Det berättar ligans ordförande Ronnie Glysing för Solidsport News.
– Vi hade 12 klubbar på kontrollår inför säsongen, som inte uppfyllde licenskraven. Nu är det flera som riskerar kontrollår och i värsta fall degraderas, säger han.

Det råder ingen tvekan om att idrottssverige går igenom ett ekonomiskt stålbad på grund av coronavirusets framfart.

Under onsdagen rapporterade Solidsport News bland annat om hockeyklubben Nyköping SK som riskerar konkurs efter att säsongen ställts in i förtid.

Men de är långt ifrån ensamma.
Ronnie Glysing, ordförande för ligaorganisationen Hockeyettan, berättar att många klubber sitter i samma sits.

– Det var nu som våra klubbar skulle bygga upp sin ekonomi inför nästa säsong i samband med alla slutspel, kvalmatcher och ungdomscuper. Det oerhört viktiga pengar. Och då handlar det inte om att främst värva en trupp till a-laget som i våra högre ligor. Pengarna i det här fallet går främst till att fortsätta bedriva en bra junior- och ungdomsverksamhet, säger han till Solidsport News.

LÄS ÄVEN: Satte JSM på kartan – nu riskerar hockeyklubben konkurs

“Förlorar mellan 40-50 miljoner”

Enligt honom har den inställda säsongen inneburit 40-50 miljoner i förlorade intäkter för klubbarna i Hockeyettan.

– Det visar en undersökning som vi gjort bland alla klubbar och handlar om allt från publik- och sponsorintäkter till ungdomscuper.

Inför säsongen fick 12 av ligans 48 klubbar ett så kallat “kontrollår” av licensnämnden, efter att inte ha uppnått dåvarande licenskrav på 200 000 kronor i eget kapital.
Samtliga måste uppfylla kommande års licenskrav på 300 000 kronor för att beviljas en elitlicens. Klubbarna som inte uppfyller kraven riskerar degraderas.

– Så är det, men det är inget vi bestämmer. Det beslutet ligger hos licensnämnden och slutligen hos Svenska Ishockeyförbundet.

Nyköping SK är en av klubbarna som var under kontrollår och som i en intervju med Solidsport News uppmanade om ett undantagsår för licenskraven.

– För oss är det en förutsättning om vi ska kunna spela i Hockeyettan nästa säsong, sa Magnus Eriksson, styrelseledamot i klubben.

Vill inte slopa licenskravet

Det är inget alternativ enligt Glysing som menar att vissa klubbar levt över sina tillgångar och därav hade problem redan innan coronaviruset slog ner med full kraft.

– Min uppfattning är att många klubbar har levt lite över sina tillgångar hela säsongen. Vi har vissa klubbar som nu driver frågan att slopa licenskraven, men det är varken vårt beslut eller av intresse för Hockeyettan.

LÄS ÄVEN: Hockeylagets fina initiativ – levererar mat till äldre

Det är alltså inte aktuellt med ett undantagsår på grund av situationen som uppstått?

– Vi äger inte den frågan, det gör förbundet, men vi kommer inte driva den frågan heller.

 Glysing fortsätter:

– Licenskraven som infördes för flera år sedan var något alla klubbar var överens om var nödvändigt för att både stoppa en ekonomisk doping och samtidigt få ordning och reda på ekonomin i hockeysverige. Dessa krav hjälper oss bygga en långsiktighet i svensk hockey och därför är det inte alternativ att slopa dessa. Hockeyettan kommer snarare värna om reglerna som finns.

Vill frysa nuvarande licensnivåer

Det har tidigare hänt att föreningar inlett säsongen med dålig ekonomi och sedan gått i konkurs mitt under pågående säsong. Något som inte får ske menar Glysing.

– Det ger enorma problem för hela seriesystemet och så kan vi inte ha det. Vi är ändå Sveriges tredje största liga och eftersträvar ordning och reda, precis som övriga ligor.

Glysing och Hockeyettan är däremot öppen för att behålla fjolårets licensbelopp på 200 000 kronor i eget kapital, istället för 300 000 kronor som skulle införas till kommande säsong.

– Det har varit styrelsens förslag, att frysa nuvarande nivåer. Det tycker vi är rimligt eftersom vi hamnat i en så exceptionell situation. Men att göra ett undantag eller helt slopa licensregeln ser vi inte som ett alternativ, tvärtom.

Förutom licensregeln, vad skulle du säga är klubbarnas största utmaning just nu?

– Jag är mest orolig över nästa säsong. Hur länge kommer det här hålla i sig? För det som händer just nu är att inga företag vill skriva på några sponsoravtal för nästa säsong. Vissa klubbar vet inte ens om deras företagssponsorer finns kvar nästa säsong. Det här är en jätteutmaning för Hockeyettan och hela idrottsrörelsen.

LÄS ÄVEN: Wikegård: ”Alla föreningar kan göra en insats”

Vill du tipsa Solidsport News om en nyhet?
Maila redaktionen@solidsport.com