“Professionell Idrott” i Eskilstuna samlade under måndagen många av Sveriges idrottshöjdare.
SolidSport försöker här sammanfatta några av de mest nyhetskittlande snackisarna från seminariet.
* * Karlstad är Sveriges bästa idrottskommun.
* * Den blivande ordföranden för Svenska Skidförbundet, Karin Mattsson-Weijber, anser att Sverige kan göra mer för att vara en tydlig internationell kraft i arbetet mot doping.
* * Moderatorn och erfarne journalisten Lennart Ekdal ställde Mats Årjes mot väggen och ifrågasatte de dubbla stolarna nye SOK-basen sitter på. Årjes är vd för börsnoterade Skistar och försöker samtidigt få vinter-OS 2026 till Stockholm och Åre.
– Om det är en tillgång eller om det krånglar till det för honom (Årjes), det får framtiden utvisa, säger Ekdal.
* * Som för SolidSport även berättade om sitt nya stora projekt för en stor svensk tv-kanal.

Sport & Affärer och Eskilstuna Kommun stod som värdar när man under “Professionell Idrott” för tolfte gången rankade Sveriges bästa idrottskommuner.

Vann gjorde Karlstad, före Linköping och Växjö.

Motiveringen:

“Mycket bra idrottspolitiskt styrdokument Karlstad 2.0 med tydlig inriktning mot folkhälsofrågor och stöd till idrottsrörelsen. Använder flera mätbara mål för att följa upp styrdokumentet.”

Rankingen var dock långt ifrån den enda intressanta punkten på programmet.

Här följer ett axplock av nyheter från Eskilstuna.

Intressant blev det direkt när färske SOK-basen Mats Årjes drog upp riktlinjerna och förhoppningarna att ro hem vinter-OS 2026 till Stockholm och Åre, när nu Sverige efter sju missar söker arrangemanget en åttonde gång.

Årjes nämnde Internationella Olympiska Kommitténs nya styrdokument “OS 2020”, och sa till SolidSport:

– De nya förutsättningar som IOK har beslutat om passar Sverige väldigt bra. Vi kan använda faciliteter som vi redan förfogar över och det handlar inte om några större investeringar.

Att måla ut ett positivt ekonomiskt resultat innan en ansökan är inget ovanligt, varken i Sverige eller i andra länder. Varför stämmer det denna gång?

– Det är som är skillnaden mellan Sverige och de andra som jag tror att du syftar på, är att vi i princip uteslutande använder existerande anläggningar. Det är det som gör att det blir en helt annan ekonomi kring ett sådant olympiskt spel, säger Årjes.

Moderator Lennart Ekdal fick sen det välbesökta lokalen i “Lokomitovet” att hålla andan för en stund då Årjes dubbla engagemang, som ordförande i SOK och vd i börsnoterade Skistar (med stora anläggningar i bland annat Åre), ifrågasattes.

– Det är klart att den som är vd för ett sådant företag och samtidigt ska jobba för att Sverige ska få vinter-OS, har ju ett par stolar att hantera. Sen om det är en tillgång eller om det krånglar till det för honom, det får framtiden utvisa, säger Ekdal.

Mats Årjes hänvisade bland annat till juridiska utredningar som gjorts innan han accepterade rollen i SOK.

– Han är ju öppen med det och det är upp till andra att bedöma om det funkar. Det faktum att han arbetar med dessa frågor även affärsmässigt, det kan även OS-ansökan dra nytta av. Det blir ömsesidig glädje, för aktieägare i Skistar och svenska medborgare om Sveriges skulle få vinter-OS. Vilket kanske är osannolikt, vi har ju fått nobben åtta-nio gånger tidigare, säger Lennart Ekdal.

Den 20 oktober har Svenska Skidförbundet årsmöte och då väntas valberedningens förslag gå igenom, det vill säga klubba igenom förre RF-basem Karin Mattsson-Weijber som ny ordförande.

– Lite oväntat kanske, jag kommer ju framför allt från ridsporten.Men skidor är den sport jag provade på först och verkligen gillar. Jag är jätteglad över att vara valberedningen förslag, säger Mattsson-Weijber.

Som i dopingfallet Therese Johaugs massiva svallvågor också kan se de utmaningar och problem hon kommer att behöva brottas med,

– Alla idrotter har olika dopingproblematik. Det går inte att säga annat än att svensk idrott måste fortsätta jobba hårt, dels på hemmaplan men också vara en stark kraft i det internationella dopingarbetet. Det kommer att vara viktigt många år framöver.

Kan Sverige ta en tydligare roll där, menar du?

– Jag tycker skidförbundet har jobbat bra med det, från läkarhåll har man varit tydlig med värderingar och vad man står för. De gör ett jättebra jobb.

– Men självklart kan man göra mer.

– Inte minst från svensk idrotts sida, att fortsätta hålla fanan högt. Vi har ju varit pionjärer, inte minst genom Arne Ljungqvist och det gäller att fortsätta jobba på. Det är ett komplex problematik, och det är ett stort bekymmer ute i världen, säger Karin Mattsson-Weijber.

Moderatorn Lennart Ekdal avslöjade också att han är mitt upp i planerandet av en ny tung tv-satsning, men vill inte avslöja vilken kanal det handlar om.

En programserie även kommer att tangera en smula med idrotten.

– Jag ska för en stor tv-kanal göra ett fördjupande samhällsprogram om vår tids stora och svåra frågor. Det kan vara allt från Trump, populismen, vad som händer med demokratierna – till mer Sverige-specifika frågor kring problemen med integrationen, minusräntan och boendet, berättar Ekdal.

– Det spretar, men jag har en sportanknytning som handlar om fotboll. Fotboll som fenomen, som kommersiell storhet, som är det enda som tusentals män hänger upp sina liv på. Vår största kulturella företeelse. Det tänkte jag sätta tänderna i. Jag är själv ett gott exempel på en inskränkt fotbollsnörd. Så det kan vara lämpligt.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com