SBL prisar årets bästa spelare och lag. Foto: Bildbyrån

Årets säsong fick ett abrupt och tråkigt slut på grund coronaviruset. Men det hindrar inte ligan från att hylla årets bästa prestationer.

När säsongen tar slut är det en hel del utmärkelser som ska delas ut. I Svenska Basketligan Dam röstar samtliga coacher för lagen fram ett flertal olika utmärkelser och det är med stor prestige lag och spelare får ta emot dessa. 

Hittills har fem olika utmärkelser presenterats.
Texten kommer uppdateras.

LÄS ÄVEN: Basketförbundet: ”Vi vet inte konsekvenserna ännu”

Årets försvarare: Cassandra Jayne Nofuente. 

Den amerikanska guarden som hållit Högsbo Basket i toppen av tabellen genom hela säsongen. Motiveringen till utmärkelsen löd så här: 

“Årets försvarare är en spelare som genom sina insatser lyft sitt lag och varit en stor del i att ta klubben till sin bästa grunserieplacering i ligan på flera årtionden. Med imponerande 5.2 steals* per match placerade sig Årets Försvarare som den främste steal-tagaren över en hel säsong i ligans historia så långt tillbaka som de digitala statistiskarkiven sträcker sig, och hon är inte bara säsongen 19-20’s bästa försvarsspelare utan en av ligans bästa försvarare i modern tid”. 

* Steal = när en försvarare tar bollen av anfallet 

Årets Stjärnskott: Matilda Ekh

RIG Luleå spelaren som till i år fick en utbildningsplats i Luleå Basket tog ligan med storm. Hon är född 2002 och så här löd motiveringen: 

“Årets stjärnskott går till en spelare som klivit in i en klubb där det råder stenhård konkurrens om speltiden, men som tagit ligan med storm och aldrig slutat imponera. Hon har 17 år gammal tagit sig an såväl ligaspel som europaspel med en spelförståelse och ett lugn som många hos andra spelare skulle tillskriva en lång erfarenhet, men Årets Stjärnskott är något utöver det vanliga och har under sin debutsäsong snittat 8,5 poäng i SBL och blivit kallad till seniorlandslaget inför OS-kvalet. Hennes framfart är bländande och den skyhöga potentialen uppenbar, och troligtvis har vi fått bevittna en framtida landslagsspelares nationella genombrott. Snart kan det vara dags för det internationella. “

En motivering som speglar den säsong Ekh har haft. Hon började säsongen med få minuter på banan, men har tagit varenda chans hon fått och till sist blivit en given pjäs i Luleå-rotationen. 

En match de flesta kommer minnas är den tidiga seriefinalen mellan Högsbo och Luleå i Gothia Arena där 17-åringen fullständigt dominerar. Vill du se den matchen igen?
Du hittar den
här.

Årets domare: Daniel Tiberg 

Motivering: 

“Det sägs att en bra domare är en som inte syns, men det finns de som kan lämna avtryck på grund av sina goda matchledaregenskaper. Årets domare har inte bara hållit en hög och jämn nivå under säsongen, utan har vunnit stor respekt från spelare och ledare genom att just visa respekt och även visa att kommunikation är ett av domaren bästa och viktigaste verktyg. Med en lugn och förtroendeingivande stil i kombination med hög kompetens så har han från en av basketens tuffare roller vunnit stor popularitet från SBL:s spelare och ledare”

Årets lyft: Högsbo Basket

Föreningen som tog sig upp i SBL-Dam för bara 2 år sedan, tog SM-silver första säsongen och blev utsedda till årets lyft. De satte ett bra mycket lägre mål inför denna säsongen. Det uttalade målet var att vinna fler matcher i grundserien än tidigare år. Lyckades de? Med råge. 

Motivering till årets lyft: 

“Att få ta emot Årets Lyft två år på rad kräver något extraordinärt, men i det här fallet är det givet. Efter de imponerande slutspelsframgångarna som nykomling 18-19 stod man i somras utan tränare och med en trupp där över hälften av spelarna lämnat laget. Säsongen 19-20 verkade på förhand bli en större utmaning än 18-19, men den kan inte sammanfattas som annat än succé. Länge var man serieledare och när grundserien avslutades så konstaterar vi klubbens bästa tabellplacering på årtionden, ligans näst högsta publiksnitt och ett momentum som SBL:s lejon är ensamma med. “

Högsbo tog en tredjeplats i tabellen, ett silver i Svenska Cupen och rullade runt hela säsongen på få, men otroligt motiverade spelare. Vi fick följa ett kokande Gothia Arena när systrarna Fredriksson, Nofuente, Huland El, Perry och flertal andra spelare krigade sig till vinst efter vinst tillsammans. 

Årets matcharrangör: Luleå Basket

Att Luleå ska utses till årets matcharrangör år efter år förvånar ingen. Luleå Energi Arena kokar vid varje match och fansen står bakom laget till 100%. Luleås mål för i år var att spela final och ta guld på hemmaplan. Det var en stor besvikelse för laget när de inte fick spela denna finalserie inför en kokande hemmapublik. Luleå Basket har visat upp några riktigt fina arrangemang under säsongen, speciellt Svenska Cupen Final 4 men även precis innan säsongen tog slut då de hade tema “internationella kvinnodagen”. Ett flertal viktiga aktörer fick uppmärksamma jämställdhetsproblem och förtryck som fortfarande existerar. 

Motiveringen för årets matcharrangör är följande: 

“De senaste säsongerna så har konkurrensen om Årets Matcharrangör tätnat, men återigen så är det samma klubb som får ta emot priset. En klubb som på många plan går i bräschen såväl för ligan som för svensk basket och som även i år får ta emot pris som årets Matcharrangör. Fler klubbar än någonsin höjer standarden på sina arrangemang men i en hall så är basketupplevelsen helt enkelt något annat.” 

De utmärkelser som ännu inte blivit avslöjade är följande: 

  • Årets Coach
  • Årets Artist
  • Årets Guard
  • Årets Forward
  • Årets Center
  • Årets MVP