Aurimas Buskevicius gjorde resan i fjol.
I år var Carl Olsson en av deltagarna i Jr. NBA World Championship Camp Europe som hölls i Bologna, Italien.
Till helgen spelar duon (födda 2004) för Högsbo Basket i USM “Final Four” – som du ser live på SolidSport.
– Nu är vi i Final Four och då vill vi vinna, säger Olsson.

Det finns tydliga riktlinjer i Högsbo Baskets verksamhet sedan sådär femton år tillbaka i tiden.

En röd tråd där man trycker på på bredden, men där ambitiösa spelare och lika ambitiösa årgångar även ska ha möjlighet att utvecklas och nå de högsta nivåerna inom svensk ungdomsbasket.

– Fokus är att ta hand om så många ungdomar som möjligt, men också ha en spets. Det skapar attraktivitet, killar och tjejer vill vara hos oss, och vi ser framgångar födas. Högsbo hade till exempel med fyra lag i Scania Cup nu senast, säger ordförande och P04-ledaren Magnus Hallberg.

– Föreningen är målmedveten: vi vill erbjuda träningsmöjligheter, bra coachning, bra hallar, bra administration och så vidare. Sen ser vi även till det individuella och det brukar visa sig vid 12-14-årsåldern hur mycket spelarna vill satsa. Det här P04-gänget som nu åker till Final Four i Norrköping har varit målmedvetna i två-tre år. De vill tävla, men samtidigt vill de ha roligt.

Vi står inte och faller med en förlust, men vi gillar att tävla. Vi gillar att vinna.

Som en frukt av breddsatsningen med spets så kommer det också fram skickliga ungdomsspelare, som i sin tur får möjlighet att uppleva nya spännande internationella utmaningar.

Aurimas Buskevicius fick i fjol chansen att testa Jr. NBA World Championship Camp Europe, och tog sig vidare ända till slutmålet i Florida, USA. Lägret arrangeras av NBA och på plats finns instruktörer från världens bästa basketliga och veckan avslutas med matchspel mellan mixade lag.

Från Sverige fick i år Kenaya Mitchum Klintman och Diora Ressaissi från Bjärred 305, samt Högsbo Basket-duon Carl Olsson och Hugo von Rosen Okehie chansen då lägret hölls i Bologna.

– Att bara åka till Italien var väldigt roligt och väldigt lärorikt. Träningarna var väldigt bra och leddes av väldigt bra tränare, bland annat USA:s landslagscoach för U16- och U17-landslagen, säger Carl Olsson.

– På träningarna fanns också stora NBA- och WNBA-spelare med oss. En spelare som verkligen stod ut var Boris Diaw. Jag visste vem han var innan lägret och hade sett honom spela många gånger. Sen kom också Cynthia Cooper, en WNBA-spelare som vunnit två MVP:s. Jag blev chockad att såna stora basketspelare och coacher kom dit. Det visar vilken stor grej det verkligen är och hur mycket NBA verkligen bryr sig om oss ungdomar och basketen runt världen.

Carl Olsson mål är nu att liksom lagkompisen Aurimas ta sig vidare till nästa steg:

– Jag hoppas så klart att jag kommer med på till Jr. NBA World Championship i Orlando, Florida. Men vi får se vad som händer, det var väldigt bra spelare med på lägret.

Hugo von Rosen Okehie kommer inte få chansen att spela Final Four på grund av ett för sent klubbyte, men både Buskevicius och Olsson finns med i Högsbos lag i Norrköping den kommande helgen.

– Målet med vår säsong var att ta oss till Final Four. Nu när vi är där så vill vi vinna. Det som jag, och jag tror hela laget, längtar till är att spela mot AIK. De har varit det bästa laget i Sverige bland 04:or i många år och blivit det laget man vill slå, säger Olsson.

– Det har varit väldigt länge sen vi spela mot de så det kommer att bli roligt. Men att slå AIK måste vi stoppa William Kermoury och deras press. Sen får vi se vad som händer efter AIK.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com