Filip Forsberg, Gabriel Landeskog, Rasmus Dahlin och Jacob Josefsson.
Legacy World Selects Invitationals (WSI) är en hockeyturnering som hjälper till att fostra svenska NHL-stjärnor.
Nu kan du följa morgondagens hockeyhjältar live på SolidSport.
Coachen Magnus Ramström berättar här vad som krävs för att gå hela vägen – och det handlar långt ifrån enbart om det killarna och tjejerna visar upp på isen.

Här ser du matcherna från WSI i helgen.

Spelarna är mellan tolv och fjorton år gamla och turneringarna spelas i USA, Spanien, Frankrike, Estland, Vitryssland, Italien, Tjeckien och Sverige.

Magnus Ramström har varit med sedan starten 2003 och sett WSI växa och utvecklas – och kunnat följa några av “sina” spelare fortsätta vidare till Tre Kronor, NHL och SHL.

– Grundfilosofin var att ge killarna som låg i framkant en möjlighet att spela lite extra hockey under våren och sommaren, och samtidigt låta dem se hur man gjorde i till exempel USA och Kanada, förklarar Ramström.

– Det roliga med lärdomarna från resorna, och vi kan ta någon som Jacob Josefsson som exempel, är att spelarna aldrig känt någon nervositet i senare lägen med till exempel landslaget. De är vana vid nya killar, och i många fall ett nytt språk. Den sociala aspekten blir viktig och man träffar nya kamrater på samma nivå. Lika barn leka bäst.

I dag är WSI inte bara för killarna i absolut framkant av utvecklingen.

Turneringen är även för tjejer och för spelare som inte nödvändigtvis behöver tillhöra toppskiktet av årskullarna i respektive land.

– Vi har andra nivåer också, inte bara för de 12-13 åringar som ligger långt fram. Det har skapats turneringar för väldigt många fler spelare i dag. Filosofin för de yngsta lagen och det vi strävat efter där är att sätta ihop flera lag i varje åldersgrupp och åka på olika turneringar med olika svårighetsgrad, säger Magnus Ramström som basar över både pojkar födda -04 och -07.

Han berättar varför man borde kolla in årets turneringar live på SolidSport, även om man inte tillhör familjerna eller den närmaste kretsen kring spelarna.

– Om jag säger så här, sportsligt sett så är det fantastisk fin och bra turnering. Jag blir faktiskt förvånad varje år över hur duktiga spelarna är i unga åldrar. Och sen att spela mot lag från USA, Tjeckien, Finland och Kanada – det blir en rolig turnering med bra ungdomshockey.

Hur ser man då om en spelare har kvaliteterna att verkligen slå igenom på högsta nivå?

Magnus Ramström har sett ett tydlig röd tråd bland de spelare som nått allra längst, och det handlar då inte om att skjuta hårdast, åka snabbast eller dribbla bäst.

– Det som märks med de killarna som lyckas är att de tidigt är ödmjuka och mogna som väldigt unga.

De är fina lagspelare i en tidig ålder, börjar Ramström.

– Jacob (Josefsson) var en kille som kunde gå hur långt som helst och han hade den ödmjukheten. Likaså Jakob Forsbacka Karlsson (Boston Bruins), och för den delen även Victor Rask (Minnesota Wild), Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche), Filip Forsberg (Nashville Predators) och nu senast Alexander Holtz (född -02 och tillhör Djurgårdens IF). De har en sak gemensamt, och det är att de är fantastiska lagkamrater.

Okej, finns det då någon spelare att kolla lite extra på i år?

– Jag kan säga att det finns en kille som är född -07, som jag sett och haft på något läger och som jag kunnat studera hur han är in omklädningsrummet. Det är Anton Frondell från Farsta. Han har precis det där, ödmjukheten.

– Vi lekte lite på ett camp, och vem var det som stannade kvar och hjälpte till med att plocka undan grejerna på isen efteråt? Det var Anton. Han samlade puckar och flyttade saker. Precis med samma ödmjukhet som de som de andra (NHL-spelarna) jag nämnt.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com