Fäktligan ställs in av förbundet. Foto: Bildbyrån

Förra sommaren lanserade Svenska Fäktförbundet en unik ligasatsning i form av Swedish Fencing League. Ligan har lockat intresse hela säsongen men tvingas nu ställa in nästa omgång.

Under sommaren 2019 gick Stockholms fäktförbundet ut med glädjande nyheter till fäktningsintresserade i Sverige. De gick ut och bjöd in till en helt nystartad liga för lagfäktning.

Ligan döptes till Swedish Fencing League och var resultatet av diskussioner mellan flertal intressenter inom sporten om hur fätkningen som relativt liten sport i Sverige skulle utvecklas.

“ Vi har sett historiskt och även i närtid att lagfäktningen är något vi i Sverige är bra på, något som engagerar och lyfter enskilda fäktare samt sporten. För att främja lagfäktningen har därför StFF beslutat att starta ett ligasystem för lagfäktningen” skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Ligan som skulle avgöras under fem deltävlingar utspridda under säsongen har haft stort intresse plats i Stora Mossen. Förbundet har samtidigt livesänt samtliga omgångar på Solidsport för att marknadsföra sporten ytterligare.

Men likt flera andra sporter drabbas även fäktningen av coronavirusets framfart.

Nästa omgång ställs in

Förbundet har nu meddelat att nästkommande omgång, som skulle gå av stapel helgen 28-29 mars, blir uppskjuten på grund av utbrottet av Covid-19.

Om omgången kommer spelas längre fram är inte bestämt och när det gäller omgången efter, som spelas första helgen i maj, är heller inget beslut taget.

Utöver fäktligan så är det en hel del andra tävlingar inom fäktningen som påverkas. Junior SM är uppskjutet, likaså Härnö Cup som skulle gå av stapel 4-5 april. Lingiaden och Malmö Open är direkt inställda och kommer inte få ett nytt datum medan Senior-SM i Höganäs 25-26 april fortfarande markeras som uppskjutet.