Förra året tog Västerås Danscenter hem hela fjorton guldmedaljer.
Och får världsmästarinnan Nora Andersson, 15, som hon vill så kommer det att klirra till i skolans medaljskåp även under året mästerskap på hemmaplan.
– Publiken kommer att bli berörd och se hur mycket vi älskar att dansa, säger Nora.
Du ser SM i dans live på SolidSport 29 maj-1 juni.

Hon har dansat på sedan sedan hon var tre år gammal.

Så ska man fråga varför just Västerås Danscenter är så framgångsrika i tävlingssammanhang så är Nora Andersson rätt person att svara.

– Alltså, det handlar ju om att det är en bra dansskola där väldigt många älskar att dansa. Älskar man det så går man också in för det, till hundra procent, säger Nora som i dag dansar både disco och konstnärlig dans.

– Vad som är bäst med dansen? Man får åka utomlands och tävla i både konstnärlig dans och i disco. Hårdast konkurrens internationellt är det i konstnärlig, men även disco är tufft. Men där har jag placerat mig bäst internationellt.

Bäst – ja, det är lika med att bli världsmästare om man heter Nora Andersson.

– Jag vann VM i disco freestyle 2017 i Tjeckien. Disco Freestyle innebär att man voltar samtidigt som man dansar disco, säger Nora som om det vore den mest självklara saken i världen.

– Har man vunnit VM så kanske inte SM är det allra viktigaste under säsongen, men frågar du Nora så är mästerskapet på hemmaplan något hon ser fram emot oerhört mycket.

Och Västerås Danscenter har alltså fjorton guldmedaljer att försvara från SM 2018.

SM betyder väldigt mycket. Det är stort att representera i den i högsta klassen. Man peppar inför SM, ser fram emot att ha kul och samtidigt göra resultat, säger Nora.

– Målsättningen för mig är att ha roligt, och sen att vara nöjd med mina prestationer. Då siktar jag på toppen och det vore jättekul att göra om det jag gjorde i förra SM. Då tävlade jag i fyra grenar och vann alla.

Varför ska man då kolla på SM i dans?

– Oj! Det finns många anledningar. Det finns massor av olika stilar, och det finns något för alla. Både för dem som redan är intresserade av dans och för dem som vill kolla vad det innebär. Man kanske inte vill dansa själv, men ändå kolla på något roligt. Kolla på något som vi dansare verkligen älskar, säger Nora.

Hon fortsätter entusiastiskt:

– Du har till exempel massor av känsla i den konstnärliga dansen, man blir nog lätt berörd av ett fint nummer. När det kommer till disco så är det inte svårt att se att det är något vi verkligen brinner för.

– Så kan man inte komma till tävlingarna i Västerås så ska man kolla in sändningarna på SolidSport. Det kommer att vara värt det!

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com