Livesändningarna från klassiska Sverigecupen 2019 blev en framgång.
Bland annat introducerade Solidsport en ny livefeed, där statistik och liverapporter kompletterar de rörliga bilderna från matchen.
– Ett otroligt lyft. Som vilken helproducerad proffssändning som helst, säger Per Ekberg, utvecklingskoordinator på Svenska Handbollförbundet.

När Sverigecupen (8-10 november) avslutats under finalsöndagen så hade Stockholm (flickor) och Halland (pojkar) lyft segerbucklorna och arrangören IFK Nyköping kunde klappa sig själva på axeln för ett fint genomfört arrangemang i Rosvalla.

Då kunde även Solidsport och Svenska Handbollförbundet nöjt konstatera att parterna tagit ytterligare ett kliv i samarbetet med livesändningarna från handbollen i Sverige.

– Det är en fantastisk fin heltäckande service till alla där hemma och utomlands att kunna följa de sina under hela helgen, säger Per Ekberg.

– En effekt av utvecklingen utifrån Sverigecupen är att man som “handbollare” idag tar sändningarna såsom självklara. En etablerad service och ett utbud som förväntas att finnas då turneringen nu sänts under flera år.

Per Ekberg utvecklar:

– En annan del i utvecklingen är att det blivit ett etablerat och viktigt redskap för de unga domarna i deras utbildning, uppföljning och utveckling.

Att Solidsport som samarbetspartner är lyhörd för våra önskemål och utveckling av till exempel livefeedfunktionen är mycket positivt.

Livefeeden är en funktion som parterna gemensamt jobbat fram för att lyfta sändningarna från svensk handboll ytterligare. Utöver de direktsända matcherna så kunde tittarna under Sverigecupen samtidigt få livestatistik i en chatt, bland annat med målskyttar och utvisningar. En unik funktion som är möjliggjorts med hjälp av en integration mot handbollens statistikdatabas och som framöver kommer att finnas tillgänglig på samtliga handbollssändningar på Solidsport.

– Det innebär att man får en inbyggd livekommentator även om ingen verbalt kommenterar matchen. När vi nu successivt släpper på detta på all serie- och USM- handboll – och får rapporteringen automatiserad så fort matchen registreras via handbollens elektroniska matchprotokoll (EMP) – så blir det ett otroligt lyft. Alla matcher får samma tittarservice som vilken helproducerad proffssändning som helst, säger Per Ekberg.

Solidsports vd Tobias Thalbäck uppskattar samarbetet med Svenska Handbollförbundet och utvecklingen av livesändningarna.

– Vi har en gemensam önskan om att hela tiden bli bättre och göra livesändningarna mer kompletta för våra tittare från alla sporter och alla nivåer – och här fungerar Svenska Handbollförbundet som en klok idékälla och ett nyttigt bollplank, säger Thalbäck.

Solidsport