SolidSport direktsänder Sveriges avgörande kvalmatch mot Danmark den 21 februari.
En match blågult måste vinna för att göra vägen till EM-slutspelet i basket lättare.
– Vi ska spöa skiten ur danskarna, konstaterar lagkaptenen Viktor Gaddefors.

Han fick stå vid sidan om senast då Sverige körde över Vitryssland (87-59) inför ett fullsatt Fyrishov och satte sig i förarsätet i gruppen.

Men lårskadan han drogs med då är läkt sen länge, Viktor Gaddefors har kommit igång i franska klubblaget Antibes Sharks – och han är mycket sugen på att dra på på sig landslagströjan igen.

Och samtidigt visa nye spanske coachen Hugo Lopez vad han är kapabel till på planen.

– Även om jag inte spelade så var det kul med en nystart senast. Spelet var annorlunda och där var en del nya spelare i laget, säger Gaddefors, och sammanfattar känslorna från senaste landskampen:

– Underbart. Det var underbart, helt enkelt. Vi kontrollerade matchen mot vitryssarna från början till slut, de hade ingen chans.

Rutinerade Gaddefors erkänner att han blev en smula överraskad under senaste landslagssamlingen med Hugo Lopez.

– Det var väldigt bra intensitet. Från första stund, och från alla spelare. Det var sdet som överraskade mig mest, säger 26-åringen.

Hur mycket berodde det på nye coachen Lopez?

– Säkert en hel del. Vi behövde spela hårt försvar, vi behövde spela tufft och snabbt. Vi lyckades med det och så länge det spelet funkar så är det väldigt roligt.

Den 21 februari så möter Sverige alltså Danmark i en avgörande match om gruppsegern i Baltiska Hallen i Malmö.

Seger, och Sveriges väg mot EM-slutspelet blir betydligt enklare.

Viktor Gaddefors är mycket medveten om förutsättningarna och han är tydlig kring planerna inför danskmatchen.

– Vi ska spöa skiten ur dem!

– Vi gjorde en så där match mot Danmark senast när vi förlorade, och det var många saker vi hade problem med. Som att vi saknade våra stora killar och jag var till exempel tvungen att spela “femma” (center) en hel del, trots att det inte är min position, säger den 201 centimeter långa svensken.

Gaddefors summerar:

– Vi går in för att vinna matchen. Vi underskattar inte Danmark, men spelar vi som senast mot Vitryssland så ska det inte vara några problem.

– Målet är att gå till EM och det är realistiskt. Det är också den utveckling som svensk basket behöver, vi behöver gå till EM.

Där skulle sannolikt NBA-stjärnan Jonas Jerebko och EuroLeague-proffsen Marcus Eriksson och Jeffery Taylor – som alla tre är upptagna av klubblagsspel för närvarande – spetsa den svenska truppen.

– Det skulle vara väldigt kul att spela med fullt lag. Vi är riktigt bra redan nu men det vore fantastiskt roligt att spela EM med de tolv bästa svenska spelarna.

Viktor Gaddefors avslutar:

– Jag var med i EM-slutspelet 2013, och jag gör mer än gärna om det!

 

Du ser Sverige-Danmark här.

 

Mathias Lühr

 

mluhr@solidsport.com