Andrea Möllerberg, StFF:s distrikschef, berättar om senaste tidens turbulens. Foto: Bildbyrån

Tuffa beslut dagligen, svårtolkade riktlinjer och kritiserad av självaste statsministern Stefan Löfven. Det har varit senaste tidens vardag för Andrea Möllerberg, distrikschef på Stockholms Fotbollförbund.
– Jag hade svårt att somna igår men nu är jag oerhört glad, säger hon till Solidsport News efter senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten.

Det var för exakt två veckor sedan allt började. Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade då på sin presskonferens att alla idrottsevenemang och tävlingar skulle ställas in eller flyttas fram. Men sedan vände det snabbt.

Redan dagen efter meddelade FHM att träningar, träningsmatcher och lokala matcher kunde genomföras om deras rekommendationer kunde uppfyllas.
23 av 24 fotbollsdistrikt valde då att skjuta på all tävlingsverksamhet.
Men inte Stockholms Fotbollförbund (StFF), ett distrikt som ansvarar över 5000 lag och 90 000 licensierade spelare.

StFF valde istället att rikta stark kritik mot myndigheten och efterfrågade tydligare riktlinjer.

–  Vi är det enda distriktet som stått på oss och vågat få klarhet. Det har kostat oss lite blod, svett och tårar men det har det varit värt, säger Andrea Möllerberg, distrikschef för StFF, i en intervju med Solidsport News.

Kritiserades av statsministern: “Blev oerhört förvånad”

Så sent som förra veckan, efter möten med både Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, tog hon och StFF det kontroversiella beslutet att säsongen skulle startas redan i helgen. Något som har väckt starka känslor – till och med från ingen mindre än statsminister Stefan Löfven.

– Jag tycker det är oansvarigt och onödigt, sa han i en intervju med Aftonbladet i onsdags.

Hur reagerade du när du läste det?
– Ja… vad ska jag säga. Jag blev såklart oerhört förvånad. Det var inte den tågordningen jag såg framför mig.. att han skulle uttala sig före Folkhälsomyndigheten.

– Det svider såklart också att han (Löfven) pekade ut vårt fotbollsdistrikt och vår seniorverksamhet, när det pågår annan senioridrott parallellt med vår. Det gjorde oss såklart väldigt exponerade och utsatta, vilket i sin tur ledde till en kraftig ökning av reaktioner mot oss, på ett mycket mer aggressivt sätt. Jag har inte sovit så mycket i natt om man säger så.

Redan efter Löfvens utspel förstod också Möllerberg snabbt vad som skulle hända.
Under onsdagskvällen började hon och StFF diskutera och planera för ett nytt tänkbart scenario dagen efter.

– Vi förstod då att det skulle komma ändring under torsdagen och att det skulle innebära någon form av justering. Vår känsla var också att det skulle kunna röra sig om ett separerande mellan barn- och senioridrott.

“Väldigt stolt över att vi drev frågan”

Och deras förutsägelse skulle sedan visa sig stämma helt och hållet.
Under torsdagens presskonferens kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att tävlingsverksamhet för barn- och ungdomsidrott kommer tillåtas, medan senioridrotten får vänta. Något som mottogs med öppna armar av Möllerberg.

– Jag är otroligt positiv och välkomnar verkligen det tydliga beskedet. Samtidigt är jag väldigt stolt över att vi drev den här frågan hela vägen, eftersom det nu har lett till att vi kan driva barn- och ungdomsverksamheter över hela Sverige. Jag är särskilt glad för alla barn som får fortsätta jaga sina drömmar, eftersom de inte riktigt kan begripa vad som händer just nu. Vuxna har mycket lättare att förstå omständigheterna, även om jag lider med seniorfotbollen.

Efter FHM:s nya besked valde Stockholms Fotbollsförbund att ändra sitt tidigare beslut.
Det är nu beslutat att barn- och ungdomsidrotten kommer starta som planerat till helgen, medan seniorserierna har fått 6 maj som nytt preliminärt startdatum.

– Där är bestämt utifrån att Folkhälsomyndighetens nuvarande riktlinjer kommer förändras. Blir det inte så, då skjuts såklart det datumet fram på nytt. Men det kommer inte bli tidigare än så, den är i alla fall säkert.

En mycket intensiv period för dig och distriktsförbundet är förbi… vad händer nu?

– Ja du… först ska jag andas ut. Sedan drar faktiskt 90 procent av vår verksamhet igång. Det är 5000 lag som är anmälda till S:t Eriks-Cupen som börjar i helgen, så nu är det sedvanligt jobb som gäller och det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli skönt att få släppa det här och gå vidare, avslutar Möllerberg.

RELATERADE NYHETER:

FHM ger grönt ljus till ungdomsmatcher: “Liten risk”
Här är StFF:s riktlinjer inför helgens seriepremiär
Solidsport stöttar fotbollsklubbarna – erbjuder gratis utrustning
StFF:s beslut kvarstår: “Det blir seriestart i helgen”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”