Demostranter under en protest efter Geroge Floyds död den 1 juni i Manhatten, New York. Foto: Bildbyrån

Dråpet av amerikanen Geroge Floyd har väckt kraftiga protester i flera amerikanska städer samtidigt som situationen fördöms över hela världen.
Men rasism är ett lika stort problem även i Sverige, menar Johannes Wohlert på Svenska Basketbollförbundet.
“Grundproblemet strukturell rasism finns lika mycket i Sverige som i USA” skriver han.

KRÖNIKA. Mina tankar just nu går till George Floyd och situationen i USA. Själva videon är vidrig och de reaktioner denna händelse har triggat är läskiga, bristerna i Donald Trumps ledarskap blir allt större ju värre krisen är. Som Minneapolis borgmästare sade med Trump som adressat: Svaga människor pekar finger i kriser och undviker ansvar.

Samtidigt är det lätt att sitta och fördöma USA och därmed bekvämt nog skippa vår direkta närhet. Precis som med allt annat i USA blir det större, det kommuniceras annorlunda och slaveriet gör det värre men grundproblemet strukturell rasism finns lika mycket i Sverige som i USA.

“Är det hyckleri att sitta och fördöma USA på sociala medier och samtidigt inte prata om vad som pågår i Sverige?”

Är det värre att säga att man är mot rasism och inte göra något än att inte uttala sig alls? Kan man göra mer skada genom att säga att man är för eller mot något men sedan inte agera på det?

En av de största mindfucks jag haft nöjet att råka ut för är professor Nils Brunsson från Handelshögskolan. Jag gick Fenixprogrammet som är en utbildning i strategiskt ledarskap för ideella organisationer och han var först ut. Rivstart. Han sade att de mest effektiva organisationerna är de bästa hycklarna.

Det lät som om han lyfte upp hyckleri till en framgångsfaktor och vi värdedrivna kursdeltagare från allt från Röda Korset, Kvinna till Kvinna, Erikshjälpen och Svenska Basketbollförbundet satt där med tappad haka.

Jag skulle kunna skriva länge om denna särkopplingsteori (och kanske gör det en annan gång) men utöver det nämnde han ett exempel: Det bästa Stockholm stad skulle kunna göra för att förbättra miljön är att säga att miljön är oviktig och att klimatförändringen är en hoax.

Ehh, va?

“Det värsta vi kan göra att sitta och fördöma rasistiska USA, få vår dopaminfix via likes på Facebook och sedan känna oss bra och goda”

Det skulle nämligen leda till en sådan kraftig motreaktion att förändring på riktigt skulle kunna ske. Det värsta man kan göra för miljön är att införa en bilfri gata eller köra något skönt litet kommunikativt projekt, vad heter den här timmen när man släcker ner allt, Earth Hour, och säga hur mycket man värnar om miljön, då lugnar folk ner sig och tycker att det går ju åt rätt håll. Medans vi eldar på som vanligt.

Så kanske det värsta vi kan göra att sitta och fördöma rasistiska USA, få vår dopaminfix via likes på Facebook och sedan känna oss bra och goda. Medan utländska namn sorteras bort i rekryteringar, beslutsfattande sker i bastun och du fortsätter att omedvetet stämpla eller tillskriva en människa vissa egenskaper enbart pga hennes hudfärg. När jag skriver det senaste så menar jag inte att man går runt och tänker att mörkhyade har lägre IQ, jag menar att det kan vara en nästan omärklig reaktion, tighta ihop kroppshållningen lite när en mörkhyad person går förbi på gatan. Testa att leva ett liv med denna typ av reaktioner och sedan utöva självbehärskning när det viftas bort.

Det jag försöker säga är att jag har privilegiet att sitta och reflektera kring detta i teoretiska ordalag medan detta är livet för många inom svensk basket.

Men kanske är det inte så att fördömande av rasism på sociala media är kontraproduktivt? Kanske gör det faktum att vi uttalar oss att vi driver opinion och uppmärksammar problemet. Om vi skulle följa Nils Brunssons teori borde ju Svenska Basketbollförbundet deklarera att inkludering och mångfald inte är fokus eftersom vi inte har några sådana problem i Sverige. Så kanske vi ska lämna över nycklarna till SD? Det låter ju lite kontraintuitivt om man ska vara snäll eller ren bullshit om man ska vara frank. Och i så fall är ju Donald Trump den störste människorättshjälten (högst ofrivilligt får man anta).

Om vi måste leva som vi lär i allt vi gör blir det inte mycket gjort. Kommer jag nu att medverka i alla möjliga antirasistiska organisationer som går? Har jag inte rätt att yttra mig om jag inte gör det? Nej, så kan vi inte ha det.

Men vi kan väl tänka till kring om vi inte kan agera mer på vad vi står för. Samtidigt inte heller kalla ut varandra för hycklare för att vi inte agerar på allt vi säger att vi står för. Sök att förstå den andre, sök samsyn och lyft varandra.

Skribent: Johannes Wohlert
Johannes är marknads- och kommunikationschef på Svenska Basketbollförbundet.