Det statliga stöder räcker inte menar majoriteten. Foto: Bildbyrån.

I en enkätundersökning som gjorts av SVT Sport tillsammans med Agenda säger en majoritet av de svenska specialidrottsförbunden att stödpaketet från regeringen på 1,5 miljarder inte kommer räcka.
– Vi har nästan fördubblat det statliga stödet, säger idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Under hösten och vintern kommer idrotten få ytterligare 1 miljard i stöd av regeringen. Tillsammans med de 500 miljoner man fick tidigare i år blir det statliga stödet under 2020 1,5 miljarder kronor. En summa som enligt majoriteten av de som svarat på SVT Sports enkät inte är tillräcklig.

– Vi har nästan fördubblat det statliga stödet, men det är klart att det i sig inte täcker alla de enorma förluster som idrottsrörelsen har haft, säger idrotts- och kulturminister Amanda Lind i Agenda.

– Jag ser att vi kommer behöva mer statligt stöd och vi är fast dedikerade att idrotten ska kunna överleva det här. Vi kan inte ha ett läge då vi börjar få klubbar och föreningar som går i konkurs, säger Amanda Lind.

“Minimum två miljarder”

Att den ekonomiska situationen för föreningar runt om i Sverige inte är optimal är ett faktum. I förra veckan gick Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ut och sa att idrotten kommer behöva minst 2 miljarder i stöd under 2021.

LÄS MER OM IDROTTENS EKONOMISKA BEHOV

– Vi får 1,5 miljard i år men har konstaterat att nästa år behöver vi minimum två miljarder. Så är det någonting där jag känner medlemmarna ryggen så är det att det politiska systemet lägger upp de här riktlinjerna för 2021, för annars slutar det här illa, säger Björn Eriksson.