Svenska Handbollförbundets besked att inget kval kommer genomföras fick tränarna för kvalande Amo och Hammarby att rasa. Nu svarar Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.
– Ingen av de två föreningarna är organisatoriskt eller ekonomiskt redo att spela i handbollsligan, säger han till Sportbladet.

Under fredagen meddelade Svenska Handbollförbundet att inget kvalspel kommer spelas. Något som på herrsidan innebar att såväl Hammarby, Skånela och Amo inte får chansen att ta sig upp till Handbollsligan, trots att klubbarna spelat till sig kvalplatser.

LÄS ÄVEN: Förbundsbasen: ”Konstant kris- och stabsläge”

Något som fick tränarna för Amo och Hammarby att rasa.
– Jävla hyckleri att ha fair play som sin slogan, säger Amo:s Andreas Stockenberg till Sportbladet.

– Jag tycker det är tråkigt och respektlöst, säger tränaren Patrik Fahlgren till SVT Sport.

Gentzel svarar på kritiken

Nu har Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, svarat på kritiken i en intervju med Sportbladet.

– Jag kan förstå att ni pratar med tränarna för rent sportsligt hade de kanske haft en bra chans att hävda sig i handbollsligan. Men den stora skillnaden mellan allsvenskan och högsta ligan handlar om ekonomi och organisation. Utifrån min sits och min kunskap så är ingen av de två föreningarna (Alstermo och Hammarby) organisatoriskt eller ekonomiskt redo att spela i handbollsligan.

LÄS ÄVEN: Nya beskedet – alla kval ställs in

“Stor skillnad att flytta upp tre lag istället för ett”

Han förklarar vidare att flera scenarion har diskuterats men att beslutet som togs var det mest logiska att ta.

–  I mina ögon är detta det absolut mest logiska beslutet som tävlingskommittén fattat. Särskilt med tanke på de orosmoln kring ekonomi som nu finns och tornar upp sig på grund av coronaviruset, säger Gentzel.

Norge bestämde sig för flytta upp de lag som låg på kvalplats uppåt. Det var ett alternativ som diskuterades men var mer komplicerat i Sverige eftersom det då handlade om tre lag istället för ett som i Norge menar Gentzel.

– I Norge var det bara ett lag som låg på kvalplats. Det är stor skillnad att flytta upp ett lag och tre lag.

Läs hela intervjun här.