I helgen startar även fotbollssäsongen för 2500 barn- och ungdomslag i Skåne. Foto: Bildbyrån

Stockholms barn- och ungdomsserier har redan startat. Till helgen ska även 2500 ungdomslag i Skåne inleda tävlingssäsongen.
– I tider som dessa tror vi att fotbollen är väldigt viktig för många barn och ungdomar, säger Peter Ekvall, vd på Skånes Fotbollförbund.

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för att all barn- och ungdomsidrott får genomföras, så länge deras rekommendationer kan uppfyllas.

Sedan dess har S:t Erikscupen med närmare 5000 anmälda lag i Stockholm redan kommit igång och spelat. Och nu är det dags för andra distrikt att följa efter.

Till helgen förväntas bland annat 2500 ungdomslag i Skåne starta upp säsongens seriespel. Men det blir utan några resultat eller tabeller.

– Ingen ska känna att det är tvång att spela match. Känner något lag en oro för att spela så är det givet att man inte behöver göra det. Vi uppmanar lagen till att spela matcherna som har lottats ut men vi kommer inte göra några tabeller eller räkna några poäng, förklarar Peter Ekvall, vd på Skånes Fotbollförbund.

Så det blir mer som träningsmatcher än tävling?

– Ja, och det innebär också att lag som måste ställa in eller flytta en match kommer kunna göra det utan att det får några konsekvenser. Föreningarna är tillräckligt pressade redan så därför kommer vi inte ta ut några sådana avgifter.

“Direktiven var otydliga i början”

Likt många andra förbund har senaste perioden varit intensiv även för Ekvall och Skånes Fotbollförbund. Deras ståndpunkt har hela tiden varit att följa myndigheternas och Svenska Fotbollförbundets riktlinjer, men det har inte alltid varit så lätt.

– Framför allt i början fanns det en del utrymmen för egna tolkningar och då var det svårare för oss att veta exakt hur vi skulle agera. Framför allt eftersom det har kommit ut olika budskap under en kort period. Då har det varit svårt och krångligt för oss att ta beslut, säger han och utvecklar:

– Första tiden var direktiven otydliga och då blev det mer våra egna tolkningar medan det nu känner mer som vår beslut lutar sig mot högre instanser.

Vad har varit era största utmaningar?

– Det som varit svårast i den här situationen är just att alla är så tudelade och att informationen till lagen hela tiden har ändrats från “ni får inte spela” till att “ni får spela”. På vilken nivå uppstår egentligen en risk för att smittas? Vilket beslut vi än tar så kommer det alltid finnas personer som tycker det är fel

“Får inte finnas någon publik på plats”

Ekvall är samtidigt väldigt glad över att barn- och ungdomsidrott både får träna och spela matcher, trots den extrema situationen som uppstått i samhället.

– Så länge det är hanterbart ur ett smittspridningsperspektiv tror jag fotbollen är jätteviktig för barn och ungdomar. För vissa utsatta barn är den nog till och med viktigare än någonsin. Det blir ett viktigt avbrott i vardag som just nu är ganska jobbig och trist.

Vad har ni gett lagen för riktlinjer inför helgen?

– Vi vill såklart att alla lag ska följa FHM:s riktlinjer i så stor utsträckning som möjligt. Det handlar framför allt om se till att det finns möjlighet till att tvätta sig ordentligt på plats, se till att spelarna byter om hemma och att alla använder egna vattenflaskor.

…och vad gäller för publiken?

– När det gäller publik är det enkelt, det ska inte finnas någon publik på plats överhuvudtaget.

RELATERADE NYHETER:

TV: Nytt supermål i S:t Eriks-Cupen
TV: Se 9-åringens drömmål i S:t Eriks-Cupen
Vill få bort publiken – då har hundratals lag börjat livesända
S:t Eriks-Cupen livesänds på Solidsport och Telia Play
Fotbollssuccé på Solidsport: “Publiken stannar hemma”
Solidsport stöttar fotbollsklubbarna med gratis utrustning