Home Covid-19 Corona sätter föreningar i kris – förlorar miljoner på inställda cuper

Corona sätter föreningar i kris – förlorar miljoner på inställda cuper

Warbergsspelen, Irstablixen och många fler cuper har fått ställa in på grund av det nya coronaviruset. Något som innebär stora ekonomiska konsekvenser.
– Jag bedömer att vi kommer gå miste om 1,5 miljoner, säger Tomas Högström, ordförande i VästeråsIrsta HF till Dagens Nyheter.

Coronaviruset har skapat satt hela Sveriges idrottsrörelse i en tuff ekonomisk sits. Förutom att nästan allt seriespel har stoppats så ställs en rad stora ungdomscuper in – vilket innebär miljonförluster för arrangerade föreningar.

VästeråsIrsta HF är en av klubbarna som drabbas hårt. Den 3-5 april skulle handbollsklubben ha genomfört Irstablixten för 53:e gången. En ungdomsturnering med omkring 4500 spelare och 1000 ledare men som nu har ställts in.

– Turneringen omsätter fem miljoner kronor och är en stor av vår ekonomi. Jag bedömer att vi kommer gå miste om 1,5 miljoner kronor, säger Tomas Högström, klubbens ordförande, till Dagens Nyheter.

“Jag har redan meddelat vår sportchef att det utrymme han fått för att rekrytera spelare till nästa säsong inte finns längre”

Högström förklarar att det kommer dröja innan klubbar som anmält sig kan få tillbaka sin deltagaravgift. Samtidigt har flera också valt att ha pengarna innestående till nästa års upplaga.

Ungdomscupen finansierar stora delar av klubbens verksamhet och coronaviruset har nu inneburit minskade resurser för klubbens elitsatsande seniorverksamhet. Något som innefattar damlaget i högstaligan SHE och herralaget som nästa år spelar i Herrallsvenskan.

– Jag har redan meddelat vår sportchef att det utrymme han fått för att rekrytera spelare till nästa säsong inte finns längre, avslutar Högström.

Läs hela intervjun på dn.se.