Gothia Cup planeras fortsatt att bli av, men i nedskalad variant. Foto: Bildbyrån

Coronaviruset hänsynslösa spridning har tvingat många stora ungdomscuper att ställa in. Världskända Gothia Cup har hoppas fortfarande att årets turnering kommer bli av, men på ett nedtonat sätt..
– Vi kan konstatera att det inte blir ett vanligt Gothia Cup i sommar med det stora internationella deltagandet som vi brukar ha, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup, till SVT Sport.

Under måndagen hade Gothia Cup, världens största fotbollsturnering, ett extrainsatt styrelsemöte för att diskutera om årets upplaga ska genomföras i sommar, med anledning av coronavirusets spridning. Det rapporterar SVT Sport.

– Vi kan konstatera att det inte blir ett vanligt Gothia Cup i sommar med det stora internationella deltagandet som vi brukar ha, säger Gothia Cups kommunikationsansvariga Malin Jonson till SVT Sport.

Sedan en vecka tillbaka har Gothia Cup börjat planera för en mer nedtonad variant av turneringen.

– Vi har ju i en längre tid sagt att vi planerar för olika scenarion av Gothia Cup 2020. Vi går nu skarpare i vår planering för de alternativa scenarier som vi tittat på sedan en tid tillbaka. Därför hoppas vi kunna genomföra en nedskalad turnering förutsatt att hälsoläget tillåter det.

“Inte ett alternativ att flytta fram”

Hur pass nedskalad turneringen blir kommer avgöras utifrån coronavirusets fortsatta utveckling den närmsta tiden.

– Delvis handlar det ju om antalet lag och antalet nationer. Blir det färre lag blir det en nedskalad turnering per automatik med tanke på att vi inte behöver lika många planer och skolor.

Turneringens har 13-18 juli som inplanerat datum och att flytta fram är ett alternativ, menar Jonson.

– Vi har ingen möjlighet att flytta datumen för vårt evenemang, för vi är beroende av att folk har semester. Både för att våra deltagare ska ha möjlighet att komma till Göteborg men även för att skolor och planer behöver vara lediga. Så vi kan få tillgång till dem för att genomföra turneringen.

MER NYHETER OM #COVID19

Unika satsningen – finska hockeyligan avgörs online
Experter: Så stärker klubbarna sina varumärken under coronakrisen
“Ska idrotten överleva måste den digitaliseras”
SvFF:s besked: ”Träningsmatcher och träningar kan genomföras”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”
FHM: ”Det går att spela mindre lokala matcher”
Tegnell om Gothia Cup: ”Oddsen är små”