Fler regioner inför lokala restriktioner. Foto: Bildbyrån

På torsdagens pressekonferens meddelande Folkhälsomyndighetens stadsepidemiolog Anders Tegnell att utöver Uppsala och Skåne inför nu Stockholm, Västra Götaland och Östergötland lokala restriktioner med anledning av ökningen av covid-19.
– Större möten, tävlingar, cuper och sådana samlingar måste vi avstå för att stävja utvecklingen, säger Anders Tegnell vid presskonferensen.

Ökningen av covid-19 fortsätter i Sverige. Sedan tidigare har Uppsala och Skåne inför lokala restriktioner för att minska smittospridningen. På dagens (läs torsdagens) presskonferens kom beskedet att ytterligare tre regioner inför lokala restriktioner gällande publikfrågan.

– Vi behåller publiktaket på 50 personer. Det lättare att kunna höja det i senare läge. Det är samma beslut som i övriga regioner, säger Carl-Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

– Det vore olyckligt om vi skulle godkänna publik med 300 personer. Antalet ska här fortsättningsvis ligga på 50 personer som i våras, säger Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län.

Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i region Stockholm har gått in med en hemställan till Länstyrelsen om att begränsa publikkapaciteten till 50 personer även i Stockholm.

Utöver att behålla publiktaket på 50 personer har ytterligare restriktioner införts.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.