Idrottsminister Amanda Lind och RF:s ordförande Björn Eriksson presenterar en plan för idrottens krisstöd på 500 miljoner kronor. Foto: Bildbyrån

Under fredagen presenterade idrottsminister Amanda Lind och Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson en plan över hur idrottsrörelsen kommer kompenseras för konsekvenserna av coronapandemin.
– Den vanligaste frågan är ”När kommer pengarna?”. De kommer till midsommar, säger Eriksson till SVT.

Idrotten har drabbats väldigt hårt av den pågående coronapandemin.
Så sent som igår så meddelade också Folkhälsomyndigheten att all tävlingsverksamhet på seniornivå, inklusive träningsmatcher, ska stoppas tills vidare. Ungdomsidrotten fick samtidigt grönt ljus att fortsätta både träna och spela matcher.

Den ekonomiska skadan som pandemin inneburit för landets idrottsföreningar har sedan tidigare gjort att regeringen beslutat om ett krisstöd på totalt 500 miljoner kronor.

Under fredagen presenteras nu en plan över hur det bidraget ska användas för att kompensera idrottsrörelsen.

– Coronapandemin har fått stora konsekvenser för idrotten, som påverkas från knatteträningar till seniormatcher till stora lopp som ställts in. Särskilt insatser för barn och unga prioriteras, säger idrottsminister Amanda Lind till SVT.

– RF delar ut pengarna utan detaljstyrning från departementet, fortsätter Lind.

“Pengarna kommer till midsommar”

RF har under tiden haft flertalet möten med syftet att få den samlade idrottsrörelsens uppfattning. Ett arbete som kommer fortgå under flera veckor med fortsatt fokus på att se över ansökningar och ställa olika intressen mot varandra.

– Den vanligaste frågan är ”När kommer pengarna?”. De kommer till midsommar, säger Eriksson. Det beror helt enkelt på att nu inleds ett förfarande där man kan söka pengarna. Det kommer att bli en spännande och svår utmaning att dela ut pengarna. Det kanske inte blir någon som kommer att få så mycket som de vill ha, säger Eriksson.

Enligt Lind är det inte uteslutet att mer pengar kan delas ut till idrottsrörelsen samtidigt som hon betonar inga sådana planer finns i dagsläget.

– Men pågår coronakrisen efter sommaren så utesluter vi ingenting. Vi har en nära dialog med Riksidrottsförbundet, säger Lind.

MER NYHETER OM #COVID19

FHM ger grönt ljus till ungdomsmatcher: ”Riskerna är små”
Distriktschefen om beskedet – och Löfvens kritik: ”Jag är stolt”
Basketfestivalen ställs in: ”Kommer bli ett tufft år”
Solidsport stöttar fotbollsklubbarna – erbjuder gratis utrustning