Idrotten behöver minst 2 miljarder nästa år enligt RF. Foto: Bildbyrån

Att idrotten påverkats negativt av pandemin är ingen nyhet. Oron för idrotten växer och blir större då de regionala restriktionerna tvingar idrottsrörelsen att stänga ner på flera ställen. Nu gör Riksidrottsförbundet bedömningen att det kommer behövas minst 2 miljarder kronor till idrotten nästa år. 

I ett pressmeddelande skriver Riksidrottsförbundet att idrotten kommer behöva minst två miljarder i stöd under 2021, alltså 500 miljoner eller mer per kvartal om krisen fortsätter och blir värre.

– När vi blickar mot 2021 och 2022 tror vi att samhällsekonomins utveckling tillsammans med restriktioner kommer att vara de två variablerna som kommer att påverka idrottsrörelsen i störst utsträckning, säger Björn Eriksson.

LÄS MER OM RESTRIKTIONERNA

Samhällsekonomins utveckling och restriktionerna de kommande två åren är det som kommer påverka idrotten allra mest tror Riksidrottsförbundet.

– Vi är mycket oroade över att den kommunala ekonomin kommer att försämras avsevärt vilket riskerar att planerade investeringar ställs in och kommunala kostnader för idrott och fritid minskas till minimum, säger Björn Eriksson.

Under måndagen skickade Riksidrottsförbundet underlag till regeringen för att visa på idrottsrörelsens behov av ytterligare statligt krisstöd.