Svenska basketstjärnan har efter en inställd säsong valt att ställa upp för moderklubben Malbas under pågående pandemi.

Hon är en av Sveriges största basketsjärnor på damsidan.
Efter en framgångsrik säsong som fick ett abrupt slut är Paulina Hersler, 26, nu hemma i Malmö – och hjälper moderklubben Malbas.
– Om man på något sätt kan inspirera, hjälpa eller så ett litet frö till någon individ där ute känns det otroligt kul, berättar hon för Solidsport News.

Precis som för många andra fick den gångna säsongen ett tråkigt slut för svenska basketstjärnan Paulina Hersler.

– Jag tvingades avsluta min säsong tidigt i Slovenien och kom hem i mitten på mars. Ett otroligt hastigt slut på något man jobbat hårt för hela året och kändes väldigt konstigt att vara tillbaka i Malmö så tidigt redan, säger hon till Solidsport News.

Men säsongen var långt ifrån förgäves för Hersler som kunde åka hem till Malmö både som en etablerad landslagsspelare och med en rad titlar och utmärkelser.

26-åringen blev nämligen utsedd till både årets center och mest värdefulla spelare i WABA League. Det efter att hon burit sitt Cinkarna Celje till både slovenskt cup- och ligaguld.

Hjälper moderklubben under pandemin

Väl hemma i Sverige har hon heller inte legat på latsidan. Tvärtom har Hersler under nuvarande pandemi valt att hjälpa till hos moderklubben Malbas genom att både besöka och hålla i träningar hos samtliga tjejlag på ungdomssidan.

– Jag har bara försökt sprida så mycket energi och kunskap som jag kunnat. Jag har hållit i träningar och haft frågestunder där jag försökt dela med mig av erfarenheter av min egen basketresa.

Paulina Hersler tränar ungdomstjejer i moderklubben Malbas Basket.

Hur har det varit att få vara med och påverka yngre spelare i din moderklubb?

– Det är först och främst otroligt kul att se så många som spelar basket i Malmö och som faktiskt drömmer om att fortsätta sitt spelande. Om man på något sätt kan inspirera, hjälpa eller så ett litet frö till någon individ där ute känns det otroligt kul. Jag vet själv hur det var i den åldern, man visste inte mycket om den äldre generationen eller vilka möjligheter som fanns.

“Fantastiskt att det finns ett så stort intresse”

Lika besviken som hon är över att säsongen ställdes in, lika glad är hon att kunna ge tillbaka till klubben som fostrat henne.

– Det är fantastiskt att det finns ett så starkt basketintresse och att man på ett eller annat sätt kan hjälpa till, speciellt i dessa tider.

I veckan deltog hon också på en klubbavslutning hemma hos en tränare och delade ut priser till flera av klubbens ungdomstjejer.
Och snart väntar nya uppdrag.

– Först ska jag på läger med tjejer i ett annat Skåne-lag nästa vecka. Därefter väntar en inspelning för Sommarlov i SVT och prova-på-basket med gymnasieelever dagarna därpå.

Fullt upp alltså… berätta lite om inspelningen med SVT, vad handlar det om?

– Haha ja, jag och Kalis Loyd ska delta i ett program tillsammans med några basketspelande barn i SVT:s sommarprogram. Vi kommer prata om hur man är bra kompis, hur man hjälps åt att träna samt visa upp lite skills såklart, hehe.

– Det är jättekul att SVT vill uppmärksamma basketen, avslutar hon.

Hon har även fått skriva autografer under sina träningar med Malbas.

Utanför planen driver Hersler också podcasten “En boll en dröm” tillsammans med landslagskollegan Matilda Claesson.

– I podden snackar vi om allt från elitidrott, hälsa och utmaningar. Inget ämne är förbjudet helt enkelt samtidigt som vi vill ta lyssnarna “behind the scenes” om hur det är att vara elitidrottare.

MER NYHETER OM BASKET:

Så mycket coronastöd får Sveriges basketföreningar
SBL-nykomlingen värvar från rival
”Värsta vi kan göra är att fördöma rasistiska USA”